25.05.2025
Україна сьогодні вже не просто сировинна держава, а активний гравець на ринку продукції з доданою вартістю. Цукор – один із таких продуктів.
З початку маркетингового року (вересень 2024 р.) вже до травня, Україна експортувала 494 тис. тонн цукру, передає видання «Південь сьогодні». За словами фахівців, це сигнал для аграріїв: український цукор має попит на зовнішніх ринках. Лідером серед імпортерів стала Туреччина – країна, що географічно та логістично зручна для співпраці, особливо для південних регіонів, таких як Одещина.
На нараді в Мінагрополітики за участю Міністра Віталія Коваля та першого заступника Тараса Висоцького було чітко озвучено: експорт цукру – стратегічний напрям аграрної політики. Його розширення є не лише джерелом валютної виручки, а й інструментом стабілізації внутрішнього ринку.
Щодо потенціалу Одещини в контексті цукрової експансії, то регіон має декілька конкурентних переваг:
Втім, на поточний момент в області відсутнє повномасштабне виробництво цукру. Це — виклик, але й можливість, кажуть у ГО «Аграрії Одещини».
І радять аграріям, по-перше, замислитися над диверсифікацією культур. У світлі стабільного попиту на цукор з-за кордону, варто розглянути вирощування цукрового буряка на зрошуваних землях. Особливо це актуально для господарств із сучасними системами поливу, як-от крапельне зрошення.
А по-друге, шукати можливості кооперації та переробки, тобто фермерам варто об’єднуватися в кооперативи та шукати партнерства з інвесторами для створення мобільних переробних ліній або відновлення існуючих цукроварень на території області.
«У наступному маркетинговому році очікується збереження високого попиту на український цукор у Середземномор’ї, Азії та Близькому Сході. За наявності державної підтримки та зростання виробничих потужностей Україна може експортувати понад 700 тис. тонн цукру щорічно.
Для Одещини це шанс стати не лише логістичним хабом, а й активним учасником цукрового виробництва нового покоління – з біоенергетичним потенціалом і стійкою переробною інфраструктурою», – зазначають експерти.
Читайте нас у Telegram
Пов’язані теми: