Бурякове поле просить дощу

В Україні підходить до завершення сівба цукрових буряків. За даними асоціації «Укрцукор» цю культуру висіяли на площі понад 260 тис га. Про стан бурякового поля та перспективи цієї культури в цьому сезоні журналіст «Агроіндустрії» розмовляв із генеральним директором ТОВ «Хмільницьке» (входить до складу «Астарти») Вадимом Скрипником. Оскільки нинішня весна затяжна, то нас непокоїло питання, як пізній посів вплине на вегетацію цукрових буряків. І справді, посів цукристих на полях «Хмільницького» почався на 10 днів пізніше, ніж минулого року, але треба дивитися не по тому, коли посіяли, а коли одержали сходи, адже вегетаційний період починається саме з цього моменту, пояснив директор.

Торік господарство почало сіяти набагато раніше, але сходи одержали аж в перших числах травня через те, що було дуже холодно. Цього року хоч і посіяли на 10 днів пізніше, сходи одержали майже на тиждень раніше. Площу зменшили всього на 500 га до 6 тис га. Це допустиме відхилення в межах сівозміни. Воно не пов’язане з ситуацією на ринку цукру, яка стала погіршуватися. «Астарта», незважаючи на несприятливу кон’юнктуру, не буде зменшувати оберти на цьому напрямку. Тим більше, що рослинницький цех компанії диверсифікований. Цукрові буряки займають лише 20% площі. До речі, сіяли культуру спеціалізованою сівалкою точного висіву Monopill Кverneland, яка гарантує загортання насіння на задану глибину і розкладає його через рівномірні проміжки, що теж значною мірою позитивно впливає на врожайність.

Буряки зійшли, розвиваються добре. Першу хвилю бур’янів стримав ґрунтовий гербіцид, бур’яни більше не лізуть, бо дуже жарко, довгоносик не допікає, бо в західних регіонах і на Правобережжі він – рідкість. В той же час аграрії «Хмільницького» починають переживати, бо від початку квітня ще не було жодного дощу. Кукурудзу і сою доводиться висівати фактично в сухий ґрунт, на наступні два тижні дощів не передають, температура під 30. Соняшник вже посіяли.

На цьому етапі зроблено все, аби урожайність цукристих була принаймні не нижчою, ніж торік. Вадим Скрипник наголошує на тому, що показник урожайності – поняття відносне. Оскільки в серпні, коли починається копання, вона може становити 42-45 т/га. Під кінець осені деякі поля давали по 65-70 т/га, але поки буряки дочекалися, поки їх доставлять на переробку, втратили у вазі 15-20%. Тож середня врожайність становить приблизно 60-62 т/га. Це доволі високий рівень, який досягається чітким дотриманням технології. Попередник – озима пшениця, на деякі поля, які розташовані неподалік ферми, загальною площею приблизно на 1-1,2 тис га вноситься по 40 тонн органіки на гектар.

Вадим Скрипник повідомив, що середні та дрібні господарства, які працюють із заводами на давальницьких засадах, цього року зменшили посіви цукрових буряків, бо ціна на цукор різко впала. Якщо торік мішок цукру можна було реалізувати по 730-750 грн, то сьогодні він коштує 500 грн. Через те, що було багато буряків, відчувалися серйозні проблеми з їх транспортуванням від полів до заводів. Тривале зберігання в кагатах призвело до зменшення ваги коренів, отже, й до збитків аграріїв. Ще одна проблема: ґрунт на полях восени і взимку нагадував кашу, машини буквально тонули, не могли рухатися без тягачів. А тому на бурякових полях залишилися глибокі колії. Щоб прибрати ці сліди, аграріям знову ж таки довелося докласти значних зусиль. А тому вони дещо розчаровані цією культурою. Однак «Астарта» і надалі буде притримуватися своєї цукрової стратегії.

Інфоіндустрія

Читайте нас у Telegram

Популярні новини

Підпишись на Infoindustry