Деякі гібриди кукурудзи виявились стійкими до совки

Дослідники Penn State виявили, що деякі сорти кукурудзи, багаті на флавоноїди, здатні пригнічувати ріст і підвищувати смертність личинок американської кукурудзяної совки (Helicoverpa zea) – одного з основних шкідників цієї культури у США.

Личинки, що харчувалися такими сортами, мали порушення в роботі кишечника та значні зміни в експресії генів, відповідальних за його здоров’я. Тобто гени, що відповідають за нормальне травлення, певним чином “вимкнулись”. 

У дослідженні порівнювали виведену за допомогою традиційної селекцію та генетично модифіковану лінії кукурудзи. Всі вони показали зниження виживаності шкідників.

Вчені вбачають у цих результатах потенціал для розробки стійких до шкідників сортів кукурудзи. Водночас наголошується на необхідності подальших досліджень, щоб визначити, як саме флавоноїди впливають на комах та чи можна використати цей механізм для захисту інших культур.

Повідомляє SeedWorld

Читайте нас у Telegram

Популярні новини

Підпишись на Infoindustry