«Дунайський аграрій»: гармонія з природою й людьми

Головний принцип органічного виробництва – гармонія в стосунках з природою і людьми, повідомив керівник  ТОВ «Дунайський аграрій» Роман Дяжук учасникам бізнес-туру «Органічна Україна 2018», організованого Громадською спілкою «Органічна Україна» за підтримки канадського проекту UHBDP та участі компанії «Інфоіндустрія», які прибули в це господарство 4 серпня 2018 року.

Це сільгосппідприємство розташоване в селі Саф’яни Ізмаїльського району Одеської області. Гості ознайомилися з облаштуванням сівозміни, інфраструктурою господарства, з особливостями управління органічною фермою, оглянули техніку, яка використовується для органічного виробництва.

«Дунайський аграрій» обробляє 2 тис га. На цих угіддях вирощуються органічні кавуни, бобові (нут, сочевиця, горох), пшениця, ячмінь, ріпак, соняшник, просо. Є персиковий сад, а також пташина ферма. Ціна такої продукції на порядок вище звичайної і йде вона в основному на експорт – Австрію, Німеччину, Румунію, Великобританію. Підприємство співпрацює і з українським ринком збуту, зокрема, з київськими та ізмаїльським бізнес-структурами, однак через високу вартість продукції іноді виникають складності з її реалізацією.

Учасники туру побували на кавуновій плантації Головний секрет вирощування органічних кавунів – застосування ручної праці. В 2018 році господарство збільшило площі під органічним кавуном майже в двічі – до 20 га. Отже, й врожай має бути вдвічі вищий. Торік зібрали 300 тонн смугастих ягід. «Дунайський аграрій» — єдиний в Україні виробник сертифікованих органічних кавунів.

Потім відвідали органічну качину ферму. Пташник споруджено на місці старого складу. Вирощують качок (породи Благоварка і Башкирська) і курей (породи Домінант і Адлер сріблястий). Міні-ферма виробляє натуральні екологічно-чисті м’ясо птиці та яйця – поки що для місцевого споживчого ринку. Годують птицю чистими кормами: пшеницею, ячменем, кукурудзою. Органічні птахи утримуються методом вільного вигулу.

–Я задоволений тим, що прийшов в сільське господарство з іншого бізнесу, – говорить Роман Дяжук, – ця праця, мабуть, найкорисніша для людей, а тому вічна. Я придбав вже сертифіковане господарство, тому не треба було проходити перехідний період, але все одно виникали труднощі. Треба було шукати ринки збуту продукції, ми їх знайшли і тепер 90% реалізуємо на експорт. Сьогодні багато говориться про кооперативні холодильники, але далі слів діло не йде. А тому я планую збудувати холодильник сам, щоб довести що це можливо, але його треба виводити в окремий бізнес, щоб це не був холодильник Роми, Петі, чи Васі, ним мають користуватися й інші фермери, і не обов’язково органічні, але там буде секція для зберігання органічної продукції. Так, я думаю і над тим, яку продукцію можна переробляти чи доробляти, тут потрібен зважений підхід, перед цим слід ретельно вивчити ринок. Дуже добре, що є обласні програми, які готові надати підтримку таким починанням.

Якщо ти органічний виробник, це означає, що мусиш бути в гармонії не лише з природою, а й з людьми, які тут живуть. Фермер має бути соціальним оплотом села. Ми спорудили дитячий майданчик, будуємо церкву, допомагаємо дитячому садочку і школі, організовуємо спортивні фестивалі. Я принципово виплачую «білу», легальну зарплату, бо розумію, що місцева громада повинна мати дохід. Люди вдячні, вони також пройнялися органічною ідеєю і допомагають господарству.

Молодим фермерам я порадив би не боятися розпочинати органічне виробництво: не важливо, який у тебе земельний банк: великий чи маленький, пробуйте вирощувати різні культури, відвідуйте семінари, вчіться і все вийде…

–Ми вражені побаченим, – підсумовує керівник компанії «Інфоіндустрія» Дмитро Гордейчук. – і не лише технологіями, а й творчими підходами керівника господарства, який вірить в ідею органічного виробництва, любить землю, природу, допомагає місцевим людям…

Інфоіндустрія