16.11.2024
У селі Міняйлівка Білгород-Дністровського району працює унікальний млин. Збудували його ще у 1933 році. А вперше запустили – у 1938-му. Як роблять борошно на устаткуванні початку минулого сторіччя, розповіли журналісти проєкту «Сила громад», передає видання «Південь сьогодні».
На вигляд, кажуть наші колеги, механізми та устаткування застарілі. Але збережені настільки, що дають найсмачніше борошно в Бессарабії.
Теперішній власник Олег Гангурян розповідає, що раніше до цього млину приїздили з навколишніх сіл у радіусі ста кілометрів, зокрема з багатьох сіл Молдови.
Збудували млин німці, які жили тут до 1941 року. Тоді село мало назву Анівка.
Ще десять років тому млин був у неробочому стані. Коли у 2013 за відновлення взялося підприємство Олега Гангуряна, за ситами для виробництва довелося їхати до Румунії – в Україні потрібного устаткування ніде не знайшли.
«Запустили, бо механізатори питали, чому, маючи власну пшеницю, їм та іншим жителям села доводиться купувати хліб. Тому я вирішив їздити, шукати, але будь-яким чином запустити наш млин», – розповідає підприємець.
Налагодити процес виробництва допомогли літні люди, які раніше тут працювали. Адже технологія тут дуже специфічна – перед тим, як молоти пшеницю, її замочують у спеціальних ємностях на 6-8 годин, а вже потім запускають чудо-агрегати, які транспортують та обробляють зерно на трьох поверхах.
Мельник Андрій Бурлаку розповідає, що на день щодо візиту на млин телефонують до п’ятдесяти людей. Бо підприємство зараз одне таке навкруги. Це колись млин був у кожному селі. Та й борошно тут, попри застаріле обладнання, виходить ідеальне.
Старовинним млином зацікавився проєкт «Дороги вина та смаку». Тож підприємство має усі шанси стати туристичною перлиною Бессарабії.
Читайте нас у TelegramПов’язані теми: