Індонезія змінює правила для експортерів

Держпродспоживслужба України вмістила на своєму сайті інформацію про оновлені правила імпорту продукції  до Індонезії. До зміненого переліку товарів увійшли 100 типів сільськогосподарської продукції, зокрема: свіжі фрукти (43типи); свіжі овочі (35 типів); зернові культури (7 типів); горіхи (6 типів); бобові (5 типів); інші (4 типи).

Головною відмінністю нової редакції постанови Міністерства сільського господарства Індонезії є можливість постачання продукції без необхідності реєстрації лабораторій у країнах-експортерах. У цьому випадку відповідальний державний орган країни-експортера, який опікується питаннями безпеки харчової продукції, видає сертифікат, що гарантує безпечність споживання сільгосппродукції (Food Safety Certificate). Сертифікат повинен відповідати наступним вимогам:

– Виданий компетентним органом, відповідальним за харчову безпеку або іншим акредитованим органом країни-експортера;

– Дата видачі сертифікату повинна бути раніше дати коносаменту;

– Містити дані про тип товару (загально прийнята та ботанічна назва), кількість (у кг), місце пакування; опис компанії-експортера (назва, адреса, тел./факс, е-мейл); опис компанії імпортера (назва, адреса, тел./факс, е-мейл); порт завантаження; порт ввезення до РІ; місце виробництва продукції.

Однак, важливо відзначити, що постанова не вносить жодних змін для країн-експортерів, які вже зареєстрували лабораторії для контролю якості імпортованої продукції до РІ. Зокрема, сертифікована індонезійською стороною лабораторія в Україні (Одеська державна прикордонна контрольно-токсикологічна лабораторія) є єдиним органом, уповноваженим видавати Сертифікат про Аналіз, що є обов’язковим товаросупровідним документом для зареєстрованих типів сільгосппродукції (16 типів: пшениця, кукурудза, ячмінь, жито, овес, сорго, соя, горох, кукурудзяна мука, житня мука, яблука, цибуля, морква, картопля, часник, черешня) із зазначенням вмісту пестицидів, мікотоксинів, важких металів та бактерій, які не перевищують дозволений рівень.

У разі експорту з України іншої сільгосппродукції, вивезення якої регулюється Постановою, але не входять до переліку зареєстрованих, вантаж повинен супроводжуватися сертифікатом Food Safety Certificate, виданий Держпродспоживслужбою України. У сертифікаті має бути відображено, що експортована продукція є безпечною для споживання людиною, а також зазначено іншу необхідну інформацію, приведену вище.

З боку Індонезії відзначається, що для зареєстрованих сільгосптоварів, які супроводжуються Сертифікатом про Аналіз, виданий Одеською державною прикордонною контрольно-токсикологічною лабораторією, буде впроваджений полегшений режим карантинного контролю на кордоні Індонезії та менша кількість перевірок з боку контролюючих органів.

Інфоіндустрія

Читайте нас у Telegram

Пов’язані теми:

Популярні Новини

Підпишись на Infoindustry