На світовому ринку дефіцит чорниці

Представник іспанської компанії Кампобері, пан Едуардо Лопес, в інтерв’ю виданню FreshPlaza наголосив про явний дефіцит чорниці на світовому ринку та в Європі, зокрема.

«Ринок зараз має бути заповнений чорницею, а натомість є значний дефіцит»

«На ринку відчувається дефіцит чорниці. Поки що в цьому сезоні експорт Перу впав майже на 40%, оскільки температура в деяких частинах країни була вищою за норму, і ми не можемо забувати, що перуанська чорниця є найпопулярнішою. “Ми говоримо про тисячі тонн ягід, і це має явні наслідки; насправді ринок має бути заповнений ягодами прямо зараз, а натомість є значний дефіцит”, – сказав Едуардо Лопес із Кампоберрі.

«У Campoberry ми помічаємо, що попит на ринку зростає, і ми отримуємо багато дзвінків від клієнтів, зацікавлених у покупці нашої продукції, але ми збираємося надавати пріоритет нашим постійним клієнтам, а не новим покупцям. Крім того, зараз у нас менше фруктів у порівнянні до інших сезонів, оскільки сезон чорниць на кантабрійському узбережжі почався приблизно на 15 днів раніше, ніж минулого року».

«Ми почали 26-27 травня і на кінець серпня випереджали вже більш ніж на 40 тонн обсяги, зібрані в той самий час минулого року. Тому ми розраховуємо, що до листопада, як інші, не дотягнемо необхідних результатів, але закінчимо трохи раніше, десь 10 жовтня».

«Що стосується європейського виробництва, Бельгія, Нідерланди, Німеччина, Італія і навіть Польща досягають свого піку приблизно на 3-4 тижні, між 25 липня і 15 серпня, і як до, так і після, європейська пропозиція на ринку майже незначна. Однак цього року ми не помітили жодної зупинки продажів протягом тих тижнів місцевого європейського виробництва. Клієнти також продовжували працювати з нами».

Ще навесні, за словами Едуардо, почався інтерес до лохини Campoberry, вирощеної виробниками в Кантабрії, Астурії та Галісії. «У квітні ми вже отримували дзвінки від деяких клієнтів і запитували, коли ми збираємося почати, тому що через спеку в той час і обмеження зрошення в Уельві були виробники, які не змогли зібрати очікуваний урожай. Можна сказати, поточний дефіцит є прямим наслідком цього».

Якщо така ситуація триватиме й надалі, ціни на лохину можуть зрости. «Поки що ціни були дуже хорошими; вони покращилися порівняно з попереднім сезоном. Однак у випадках дефіциту наша політика компанії не підвищувати ціни для тих наших постійних клієнтів, які не змушують нас знижувати ціни, коли є багато ягід».

Оскільки на півночі Іспанії наближається кінець сезону чорниці, ринки уважно стежать за погодою та прогнозами різних організацій у Перу, таких як Міжнародний дослідницький центр Ель-Ніньо (CIFEN), який у своєму останньому бюлетені, опублікований у серпні, передбачив, що «протягом решти року існує дуже висока ймовірність (+97%) умов Ель-Ніньо» і що «ці умови зберігатимуться принаймні в першому кварталі 2024 року. Буде прогалина в постачанні лохини цього року”, – сказав Едуардо

Джерело Freshplaza.com

Читайте нас у Telegram

Підпишись на Infoindustry