На українських прилавках збільшилися обсяги фейкових молочних продуктів

Асоціація виробників молока (АВМ) занепокоєна, що на прилавках вітчизняних ринків та магазинів росте кількість фейкового творогу. Факти його продажу вже зафіксовано в низці областей, останній випадок – на Миколаївщині.Зазвичай, такі «продукти-фейки» продають на вагу. Цей “НЕтворог” не викликає підозр у пересічного споживача: ніякого специфічного запаху, навіть приємний на смак, на додачу має дуже привабливу ціну – близько 40  грн за кілограм.  Однак він не має ніякого відношення до  молочного продукту, так як в його складі молочний білок замінено рослинним. Через це, фейковий творог не псується по кілька тижнів, ще одна несподіванка – він розчиняється у молоці.

Асоціація вважає це прямим обманом споживача, який в надії купити корисний продукт збагачений кальцієм  отримує «пустишку». Згідно даних аналітичного відділу АВМ, в Україні і так спостерігається значне зменшення споживання молочних продуктів на внутрішньому ринку, яке не перевищує 50% фізіологічної потреби людини. «Завдяки» недобросовісним переробникам, незрозумілому маркуванню або його відсутності споживач не може зробити свідомий вибір, та зрештою втрачає довіру і до чесних промислових підприємств.

Асоціація наголошує, що змінити ситуацію допоможе прийняття законопроекту 3043-1  «Про молоко, молочні та молоковмісні продукти», який вже схвалений Комітетом ВРУ з питань аграрної політики та земельних відносин.

Нагадаємо, що основною метою законопроекту є упорядкування сфери маркування і реалізації молоковмісних продуктів, що забезпечить право споживачів на отримання повної та достовірної інформації про якість харчових продуктів, дозволить запобігти недобросовісній конкуренції на ринку молока та молочних продуктів.

В разі його прийняття  покупцям не доведеться вивчати етикетки під мікроскопом, тому що молоко і молочні продукти будуть окремо, а замінники – окремо. АВМ докладає зусиль для просування та прийняття даного законопроекту, наразі і закликає споживачів свідомо ставитися до вибору молокопродуктів.

Для довідки:
Для виробництва справжнього творогу треба 6-7 літрів молока, а для рослинного  «достатньо» – 1,6-1,8 літрів.
Прес-служба АВМ

Інфоіндустрія

Читайте нас у Telegram

Пов’язані теми:

Популярні новини

Підпишись на Infoindustry