Найголовніша проблема перезимівлі зернових в Україні – брак вологи

Перезимівля озимих зернових культур проходить успішно, проте лютневі опади не компенсують дефіцит вологи на полях. Про це на прес-конференції повідомила начальник відділу агрометеорології Укргідрометцентру Тетяна Адаменко. “На сьогодні ми можемо говорити, що перезимівля озимих зернових проходить цілком успішно і все, що посіяно, має відновити вегетацію і дати врожай”, – сказала вона.До того ж, додала Адаменко, фахівці Гідрометцентру в різних областях взяли в теплих умовах зразки рослин з полів – результати показали практично нульову загибель. За її словами, в найближчі два тижні очікується вихід циклону, в західних областях пройдуть дощі і мокрий сніг, після чого ця повітряна маса переміститься на південь, південний схід і центр. «6, 7 і півдня 8 лютого очікуємо несприятливі погодні умови і навіть хуртовини – в Дніпропетровській і Запорізькій областях, а також утворення снігового покриву до 20-30 см снігу в деяких районах. Але при цьому температура повітря не опуститься нижче 10-12 градусів. Це абсолютно безпечні температури для озимих культур», – сказала вона. Експерт додала, що очікувані опади не компенсують дефіцит вологи, який склався в осінньо-зимовий період, однак є ймовірність, що це зроблять дощі в березні.

Також Адаменко повідомила, що наступна хвиля потепління прийде в Україну 9 лютого. За її словами, аграріям слід орієнтуватися на те, що такі теплі зими в Україні – прообраз майбутнього клімату, під який необхідно адаптувати сільське господарство. У той же час голова Союзу українського селянства Іван Томич зазначив, що нестача вологи і раннє пробудження озимих зернових можуть негативно позначитися на майбутньому врожаї. “Те, що озимі прокидалися вже кілька разів, означає фальстарт і виснаження, що однозначно позначиться на майбутньому врожаї. Але також недостатнє забезпечення вологою, що є вирішальним фактором формування врожаю, вплине на врожай пшениці поточного року”, – сказав він.

Інфоіндустрія

Читайте нас у Telegram

Популярні новини

Підпишись на Infoindustry