Через низьку рентабельність в агроформувань зникає мотивація сіяти цукрові буряки.
«Кілограм цукру коштує в межах 10 гривень, а для його виробництва господарству треба здати 12 або й 17 кг (бо вони мають пропорції 70 на 30 — тільки сімсот грамів вони отримують з кілограма виробленого). Звідси випливає, що сировина, тобто кілограм цукрових буряків, має коштувати 50 копійок. А столові буряки цього року навесні коштували 22 гривні, цибуля – 37 гривень і так далі», — каже керівник цукроварні.
Він додає: «Фермерські господарства виключили зі своєї сівозміни цю культуру у зв’язку зі збитковістю вирощування цукрових буряків. Як наслідок, немає що переробляти заводам, і вони закриваються. Виживають сильніші, які ще мають якісь запаси, які модернізували підприємства, як ми, які мають хорошу фінансову ситуацію».
У зв’язку з цим сезон переробки цукрових буряків на Гнідавському цукрозаводі буде на місяць коротшим за торішній.
«Ми плануємо переробити цього року лише до 400 тис. т цукрових буряків. Торік було значно більше — близько 500 тис. т. На 20 відсотків буде зменшення. Сезон цього року буде тривати орієнтовно чотири місяці. Розпочався він 14 вересня, хоча людей набрали на роботу ще наприкінці серпня, і будемо працювати до перших чисел грудня. Торік закінчили у перших числах січня», — розповів Новосад.
«Цей рік кращий, ніж минулий, за врожайністю, проте значно гірший за якістю цукросировини. Ми зараз тільки починаємо сезон, але вже майже 70-80% буряків вражені церкоспорозом та іншими кореневими гнилями. Тож щодо хвороб рік гірший», — розповів голова правління ПрАТ «Гнідавський цукровий завод».
Інфоіндустрія