Перець подорожчає вдвічі

У найближчі кілька тижнів в Україні очікується різкий стрибок цін на солодкий перець. За даними «Інфо-Шувар» до кінця жовтня українські фермери планують повністю завершити сезон реалізації перцю з відкритого грунту і «літніх» теплиць, тому вже в листопаді ціни на ринку повністю залежатимуть від вартості імпортної продукції, яка в останні 3 роки дуже подорожчала через девальвацію гривні.

Моніторинг цін на ОРСП «Шувар» свідчить на користь прогнозу підвищення ціни найближчим часом. У 2014 і 2015 роках тільки за листопад перець на ОРСП «Шувар» у Львові дорожчав мінімум в 2 рази, до грудня ціни ставали вище ще мінімум в 1,5 рази.

«Справа в тому, що з листопада по квітень українці змушені їсти тільки імпортний перець. Вирощувати його взимку в наших теплицях – це все ще надто дороге задоволення. Висока собівартість не дозволяє нашому перцю конкурувати з імпортним в зимовий період, і це при тому, що ціни на продукцію під Новорічні свята часом виростають до 70-80 грн/кг і вище – розповідає Тетяна Гетьман, експерт плодоовочевого ринку Східної Європи-Сьогодні в Україні є всього одне відносно велике господарство, яке вирощує перець в «зимовій» теплиці, але й на цьому підприємстві сезон починається в квітні і завершується в листопаді »

Необхідно відзначити, що в другій половині осені в Україні ціни починають зростати не тільки на перець. Практично весь асортимент таких сезонних овочів, як томат, огірок, баклажан, кабачок також дорожчає в кілька разів, тому що місце української продукції займають овочі з Туреччини, Іспанії, Марокко.

Необхідно так само відзначити, що зростання цін вкрай негативно позначається на споживанні імпортних «сезонних» овочів. За офіційними даними в 2015 році Україна імпортувала в 2,5 рази менше томата і в 1,5 рази менше огірка, в порівнянні з 2014 роком. Імпорт баклажанів і кабачків впав більш ніж в 2 рази, а перець став рекордсменом за темпами зниження споживання – його імпорт з 2014 по 2015 рік зменшився одразу в 3,5 рази!

Шувар

Читайте нас у Telegram

Популярні Новини

Підпишись на Infoindustry