Під знаком «Золотого грона». В Запоріжжі відбулася Третя виставка-конференція виноградарів та виноробів

Україна – не лише велика хлібна, медова, молочна, але й виноградна держава. Бо природа її обдарувала землями і кліматом, завдяки котрим ця ягода наливається такими неповторними смаковими якостями, що перед нею скидають капелюхи навіть її шанувальники у найвідоміших виноробних країнах. У таких сприятливих природно-кліматичних умовах просто не могли не народитися традиції, як промислового так і одноосібного виноградарства та виноробства. В Одеській, Херсонській, Миколаївській, Закарпатській і Запорізькій областях практично немає особистих селянських господарств, які не займалися б вирощуванням винограду для власних потреб чи продажу. Деякі з них завдяки обдарованості господарів демонструють результати, гідні подиву. Проте більшості «індивідуалів» попри всі зусилля не вдається вийти на достатньо високий технологічний та бізнесовий рівень. Саме для такої категорії виноградарів та виноробів компанія «Інфоіндустрія» вже третій рік поспіль організовує виставки-конференції «Золоте гроно України» у рамках Проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва UHBDP, котрий реалізується асоціацією MEDA за фінансової підтримки держави Канада.

Третя виставка-конференція проходила 22-23 серпня у Запоріжжі. У заході взяли участь близько 800 власників особистих селянських господарств із «виноградної зони» України – майже вдвічі більше, ніж попереднього року, що свідчить про величезний інтерес дрібних землевласників до вирощування сонячної ягоди. Близько сімдесяти приватних підприємств та господарств представили власну продукцію – виноград різноманітних сортів, вино, коньяки, настоянки, які мали змагатися за першість у конкурсах «Диво-виноград» та «Винограй». Варто наголосити, що виноградна виставка у Запоріжжі повністю перевертає уявлення про потенціал галузі. Починаєш усвідомлювати, що в особі 50-60 тисяч дрібних виноградарів народжується велика сила, яка здатна наповнити український ринок недорогою і високоякісною продукцією.

Як зазначив, відкриваючи захід, менеджер проекту UHBDP Дмитро Ніколаєв, завдання конференції полягає в тому, щоб вивести виноградарів-любителів на професійний рівень, навчити їх не лише сучасним технологіям, а й новим бізнесовим підходам, які дадуть змогу підвищити якість та товарність продукції, допоможуть сформувати великі оптові партії, з котрими можна буде навіть вийти на зовнішній ринок. Начальник Департаменту агропромислового розвитку Запорізької облдержадміністрації Вадим Фіоктистов у своєму привітальному слові відзначив, що інтерес місцевих селян до виноградарства рік у рік зростає і подякував Проекту за практичну допомогу селянам в освоєнні сучасних виноградарських технологій.

Керівник компанії «Інфоіндустрія» Дмитро Гордейчук, який виконував роль модератора пленарної частини конференції, у вступному слові наголосив, що виноградне гроно і справді золоте і в переносному, і прямому розумінні цього вислову, оскільки відкриває величезні можливості для підвищення добробуту селянської родини. Але дістанеться воно лише наполегливим, тим, хто постійно здобуває знання, обмінюється досвідом з колегами, експериментує, кооперується з іншими виробниками.

Перед тим, як ознайомити з думками, які висловив у своєму виступі голова Громадської спілки «Укрсадпром» Володимир Печко, варто нагадати загальну ситуацію в галузі. Судячи зі статистичних показників, протягом останніх 26 років, виноградарство та виноробство тупцювало на місці, або ж блукало манівцями. Якщо у 1990 році в Україні збирали 835,7 тис. тонн ягід, то у 2016-му – лише 377,8 тис. тонн. Виробництво виноградного вина зменшилося у 5,6 разу до 1,2 млн гектолітрів, споживання цього продукту на душу населення — майже на 70%. Це частково пояснюється окупацією Криму, скороченням виноградних площ через різке зменшення інвестиційного потенціалу АПК, падінням купівельної спроможності громадян, відсутністю чіткої державної стратегії у цій сфері, неконтрольованим імпортом виноматеріалів аргентинського, болгарського та грузинського виробництва, монопольним становищем на ринку великих виробників вина і винограду.

Не врятувало ситуацію і затвердження розробленої Мінагрополітики і НААНУ галузевої програми розвитку виноградарства і виноробства України до 2025 року (2008 р.), згідно з якою передбачалося збільшення площ закладення виноградників до 10 тис. га щорічно. Та оскільки механізм підтримки галузі на основі Закону України «Про збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства», на яку орієнтувалися розробники Програми, було призупинено, то й сама програма провалилася. Протягом наступних років висаджувалося по 3000-3500 га винограду. Однак треба пам’ятати, що і програма, і закон про 1,5-відсотковий збір із продажу алкогольних напоїв досі залишаються чинними і можуть слугувати виноградарям і виноробам як основа у їхній боротьбі за відновлення державної підтримки.

Бюрократичних рогаток, законодавчих пасток, які провокують хабарництво, залишається дуже багато, говорив Володимир Печко. Щоб отримати ліцензію на виробництво вина, слід пройти близько 15 різних інстанцій та отримати понад 100 дозвільних документів, ця бюрократична круговерть займає близько двох років, люди витрачають величезні гроші на хабарі та офіційні послуги, в результаті таких ходінь колами пекла, відпадає будь-яке бажання займатися виноробством. А тому ГО «Укрсадпром» разом з іншими асоціаціями розробили законопроект №6693, який значно спрощує процедуру ліцензування. Володимир Печко закликав виноробів активно долучатися до громадської роботи, аби спільними зусиллями вдосконалювати законодавство, що регулює роботу галузі.

Сонце, земля, сприятливий законодавчий клімат – далеко не все, що потрібно для заснування власного виноградарсько-виноробного бізнесу. Дуже важливо мати достатню пропозицію вітчизняних сортів винограду, розгалужену і контрольовану систему поширення саджанців тощо. Кандидат сільськогосподарських наук, старший науковий співробітник відділу селекції, генетики і ампелографії ННЦ «Інституту виноградарства і виноробства імені В.Є. Таїрова» Ірина Ковальова розповіла, що цей заклад вивів понад 130 сортових форм: із них 36 внесені до реєстру, що становить 55% всього районованого асортименту. Загальна площа, на яких вони вирощуються, становить понад 8 тисяч га. У гібридному фонді налічується понад 15 тисяч рослин, 200 комбінацій схрещування, селекційний фонд має 120 перспективних форм. Селекційна програма Інституту спрямована на створення адаптивних сортів із високою якістю продукції, стійких до несприятливих факторів навколишнього середовища, патогенів і шкідників. Серед новинок, які передані на реєстрацію, сорти Персей, Одісей, Ланжерон, Киш-Миш Таїровський. Торік Інститут одержав Державну премію в галузі науки і техніки за систему сертифікації посадкового матеріалу в Україні. Це результат 40-річної роботи…

Далі своїми думками і тривогами щодо становища приватної селекції поділився народний селекціонер Віталій Загорулько, сорти та технології якого використовує більшість виноградарів Запоріжжя. З досвідом вирощування та винофікації сортів винограду української селекції Буковинка, Лівадійський чорний та інших ознайомив власник компанії «Центр промислового горіховодства і виноградарства» Віталій Чеховський. Про особливості застосування сучасних матеріалів і технологій у виноградарстві та ягідництві розповів, спеціаліст з розвитку сільськогосподарського напрямку компанії «Агрід» Дмитро Довжик. Друга пленарна частина була присвячена сучасним технологіям живлення та захисту винограду в умовах посушливого клімату. Цікаві шляхи розв’язання нагальних проблем виноградарів запропонував директор компанії «АгріСол» Денис Миргород; менеджер ТОВ «Імперія-Агро» Костянтин Карпенко дав характеристику мікродобриву Актив-Harvest; менеджер з продажу Сергій Харусь представив технологію вирощування винограду від ДП «Агроцентр ЄвроХім-Україна»; на особливостях сезонного використання біопрепаратів від ТОВ «БТУ-Центр» з врахуванням агрокліматичних умов зупинився кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри садівництва НУБіП України Володимир Сіленко; про особливості живлення винограду в умовах дефіциту вологи говорив агроном-консультант ТОВ «НВК «Квадрат» Анатолій Ковбель; начальник відділу атестації, сертифікації та аналітичної роботи Управління контролю у сфері насінництва та садівництва Запорізької області Катерина Головко окреслила головні напрямки боротьби з фальсифікацією продукції. З великою увагою учасники конференції вислухали виступи інших фахівців та представників компаній.

Того ж дня відбулися майстер-класи. Своїми навичками перепрививки винограду поділився голова ФГ «Агрочевенгур» Василь Харламов,  роль мікоризи у підвищенні врожайності винограду розкрила кандидат біологічних наук, доцент кафедри екології НЛТУУ (м.Львів) Вікторія Оліферчук, головні напрямки державної підтримки органічного ринку в Україні та міжнародні стандарти органічного виробництва охарактеризувала виконавчий директор ГС «Органічна Україна» Олена Ракова. Про особливості дегустації вина і основні постулати культури споживання винних напоїв розповів професійний сомельє з Дніпра Олександр Капустін.

Тим часом авторитетне журі оглядало та відбирало зразки винних та виноградних експозицій. Оплесками учасники конференції вітали переможців: Руслана Панченка із села Костянтинівка Миколаївської області за сорти Ландиш та Славута (до речі, Руслан шокував учасників виставки величезним гроном винограду вагою 6 кг 770 г, яке встановило український рекорд), Станіслава Глущенка за сорт Юліан, ПП «Федорченко» за сорт Вікінг, Віталія Загорулька за сорт Богема, ПП «Кральов» за сорт Прім, ПП «Захаренко» за сорт Мускат Блу, Ольгу Лебідь із села Плодородне Михайлівського району за виноград Преображеніє та Лорано; Олега Щеннікова із Бериславського району Херсонської області за гібридні форми винограду Каховський та Князь Трубецькой; Миколу Гриценка із Запоріжжя за виноград Киш-Миш-Юпітер; Олену та Ігоря Єлісєєвих з міста Покров Дніпропетровської області за виноград Хелена, Модерн, Алвіка та вино червоне напівсолодке; Віталія Бурика із Бердянська за унікальні смакові якості його винограду; Вячеслава Брайченка за вина білі ординарні Каберне та Совіньйон; Андрія Анкоссі за вино Ркацителі; Єгора Чувильського за вино Аркадія біле десертне з села Мирне Оріхівського району Запорізької області; Олега Ширшикова за бренді HONEY, Михайла Гречка та Олександра Шмельова із Василівського району Запорізької області за сорти Дубовський, Алвіка та форму Казанова (Диплом визнання споживачів, Приз глядацьких симпатій).

Наступного дня учасники Проекту та всі бажаючі відвідали три виноградних господарства: Андрія Карпушева в Запоріжжі, Віталія Загорулька в селі Кам’янське Василівського району, Віктора Севериненка в місті Пологи Запорізької області.

Олександр КАРПЕНКО.

Інфоіндустрія