Попит на не ГМ- сою на світовому ринку зростає

 Україні станом на 2018 рік офіційно не дозволений до вирощування та обігу жодний сорт генномодіфікованої олійної сої. Однак, за різними оцінками міжнародних експертів, на 60-70% посівних площах сої в Україні вирощуються саме ГМ-сорти. Про це зазначила Оксана Просоленко, директор офіційного представництва компанії «Дунайская соя» в Україні.

За її інформацією, в минулому році  з 358 мільйонів мегатон світового виробництва 86% становила саме ГМ сої, 12% не генномодіфікований продукт.

«Європа – великий ринок-споживач. Близько половини обсягів експорту сої з України спрямовані саме до країн ЄС (2866,5 тисяч тон в 2017 році, 1531,4 – за 8 місяців 2018 року).

«Частка не-ГМ сої в загальному обсязі переробки в Європі складає 18% (з загального обсягу 16,6 мільйонів мегатон), а частка споживання не ГМ-шроту складає 12% (з загального обсягу 31,1 мільйонів мегатон)»,- повідомила представник «Дунайської сої».

Зі слів Оксани Просоленко попит на не ГМ- сою на світовому ринку зростає.

Вона також навела інформацію голландського Rabobank, яка опублікована у звіті «Grain & Oilseeds update» в травні поточного року. Згідно цього звіту,  очікується, що попит на «спеціальні» боби, такі як органічні, сертифіковані чи просто не-ГМ боби, в світі зросте, оскільки споживач хоче бути впевненим у сталості виробництва харчових продуктів та хоче мати можливість відслідкувати походження цього продукту» –Grain & Oilseeds update, травень 2018

«Найбільше зростання попиту у ЄС, який у довгостроковій перспективі буде сильно покладатися на імпорт не-ГМ бобів, особливо якщо менша кількість рапсового шроту може бути отримана внаслідок збільшення попиту на біопаливо,– повідомив голландський банк.

Зазначимо, що на сьогодні Україна займає 11-те місце серед країн Європи та 20-те у світі за загальною площею сільськогосподарських угідь, сертифікованих як органічні.

Інфоіндустрія

за матеріалами ukrainefood.org

Читайте нас у Telegram

Популярні Новини

Підпишись на Infoindustry