Рівень споживання кавунів в Україні залишається відносно низьким

В розпалі сезон одних із найпопулярніших літніх ласощів – кавунів. В Україні вирощується близько 400 тис. т кавунів, – 38% цього обсягу вирощується в Херсонській області. За останні 5 років посівні площі під кавунами скоротилися на 10% і в 2020 році становили 46,5 тис. га.

“Минулого року близько 8% вирощених кавунів було експортовано. Через значну вагу даного товару, основними покупцями були країни, що знаходяться географічно поряд з Україною. Основні країни-імпортери українських кавунів в 2020 році були Молдова (29% української експортної виручки), Польща (21%), Латвія (17%), Литва (15%) та Білорусь (10%). Імпорт кавунів також присутній, але він незначний і знаходиться на рівні 1% загального українського фонду споживання”, – розповідає Світлана Литвин, аналітик УКАБ.

Щодо світового виробництва кавунів, то 80% їх вирощується в Азії. Це цілком закономірно, адже для вирощування кавунів потрібна велика кількість сонячного світла та тепла. Однак полюбляють його практично всі країни світу. Згідно даних FAOstat, світовим лідером по споживанню кавуни є жителі Вірменії (47 кг на рік на 1 людину), далі слідує Албанія (43 кг/рік/1 людину), Гаяна (28 кг), Туркменістан та Чорногорія (по 27 кг на людину в рік). Рівень споживання кавунів в Україні залишається відносно низьким – близько 4 кг на людину в рік.

 

Читайте нас у Telegram

Пов’язані теми:

Популярні Новини

Підпишись на Infoindustry