03.03.2025
Асоціація “Український клуб аграрного бізнесу” започатковує щомісячний моніторинг цін на основні продукти харчування в Україні. Дослідження охоплює бакалію, молочні продукти, м’ясо, хліб, яйця, овочі й індекс борщу.
Здійснюється порівняння цін на продукти харчування в мережевих супермаркетах та на гуртових ринках. Графіки показують динаміку цін на продукти протягом останніх трьох років (2023-2025 роки). Завдяки цьому можливо відстежити як довгострокові тенденції, так і сезонні коливання цін, наприклад, пік ціни у певні місяці або їх зниження після святкових періодів. Крім цього, проводиться аналіз причин коливань цін, зокрема зміни в попиті та пропозиції, сезонні фактори, зміни в умовах постачання та економічні тенденції. Оцінюються наслідки цих факторів для споживчих цін і ринкової ситуації в цілому.
Так, у лютому 2025 року спостерігається зростання цін на деякі бакалійні товари, зокрема на соняшникову олію. Це зумовлено підвищенням вартості насіння, яке становить значну частину собівартості продукції, а також зростанням світового попиту та коливанням нафтових цін. Водночас ціни на хліб стабільні, але зростання вартості сировини й енергоносіїв створює тиск на майбутнє підвищення цін.
У секторі молочних продуктів фіксується типова сезонна динаміка, коли після новорічних свят виробництво молочної продукції значно скорочується через зниження активності на підприємствах і часткове зменшення попиту. Це спричинило тимчасове зниження цін на сировину, а отже, і на готову продукцію – молоко, масло, сметану, кефір та вершки – що відображається у роздрібних мережах. Однак із відновленням виробничих процесів і пожвавленням внутрішнього попиту ціни починають повертатися до тенденції зростання в лютому.
У м’ясній галузі цінова ситуація залишається напруженою. Ціни на яловичину зросли у зв’язку зі збільшенням вартості живця та скороченням поголів’я. Свинина також подорожчала через проблеми з постачанням. Курятина, завдяки стабільним поставкам, демонструє відносну сталість цін, хоча зростання вартості кормів може вплинути на кінцеву ціну продукту.
Щодо овочів, то спостерігаються значні коливання. Для більшості культур, зокрема ріпчастої цибулі, картоплі, моркви, огірків, помідорів, буряків та капусти, ключовими причинами зміни цін є зменшення пропозиції високоякісної продукції, скорочення запасів через завершення продажу продукції з сховищ або несприятливі погодні умови під час збирання врожаю. Проте ціни на імпортні помідори продовжують знижуватися через слабкий попит та збільшення імпортної пропозиції.
Читайте нас у TelegramПов’язані теми: