Україна підготувала власних аудиторів НАССР

Представники Держпродспоживслужби після 3-річного навчального курсу отримали сертифікати провідних аудиторів системи НАССР на харчових підприємствах. Навчання було проведене Проектом, що фінансується Європейським Союзом – «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів».Участь у врученні сертифікатів взяли заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань европейської інтеграції Ольга Трофімцева, голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа, керівник проекту ЄС «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні» Тоні Віл та керівник сектору Сільське господарство Представництва ЄС в Україні Крістіан Хелл, експерти, які брали участь у навчанні.

Протягом 2015-2016 років Проектом ЄС було організовано загальний навчальний курс із проведення аудитів для 500 представників Держпродспоживслужби з усіх регіонів України. За результатами незалежного підсумкового тестування 318 інспекторів отримали кваліфікацію аудитора НАССР.

У 2017 році для тих інспекторів, які показали найкращі результати, було проведено навчання з поглибленого вивчення НАССР. Учасники, окрім теоретичного курсу, мали й практичний – з виїздом на підприємства для проведення пілотних аудитів. Після незалежного тестування 60 інспекторів Держпродспоживслужби отримали кваліфікацію провідного аудитора НАССР. Очікується, що отримані знання та набутий досвід провідні аудитори передаватимуть своїм колегам по Держпродспоживслужбі.

Європейський Союз також профінансував розробку та впровадження інформаційної системи планування та проведення інспекцій для Держпродспоживслужби. Це стане логічною складовою єдиної загальнонаціональної інформаційної системи управління даними Держпродспоживслужби.

Завдяки правильному впровадженню операторами ринку системи НАССР та новим підходам до здійснення державного контролю, український споживач отримає можливість вживати безпечні продукти, а український виробник – можливість виходу на європейський та світовий ринки.

Довідково:

Проект «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні» – це частина Програми всеохоплюючої інституційної розбудови (Comprehensive Institution Building Programme – CIB) у сфері безпечності харчових продуктів в Україні, яка фінансується Європейським Союзом. Проект розпочав свою діяльність у березні 2014 р. Основною метою діяльності Проекту є сприяння вдосконаленню системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні за принципом «від лану до столу» шляхом приведення законодавства України, інституційної інфраструктури та системи державного контролю у відповідність до регуляторної та адміністративної політики і практик ЄС.

НАССР – упереджувальна система, яка ідентифікує, оцінює і контролює небезпечні фактори, важливі для безпечності харчових продуктів. Оператори ринку повинні впровадити постійно діючі процедури, що засновані на принципах системи НАССР.

Інфоіндустрія

Читайте нас у Telegram

Пов’язані теми:

Популярні Новини

Підпишись на Infoindustry