Українська курятина та Брекзит – загроза для ринку м’яса ЕС

Експансія українських виробників на ринку м’яса птиці Євросоюзу та Брекзит можуть спровокувати коливання на ринку блоку, вважають міністри сільського господарства кількох країн. Пункт, що стосується охорони ринку м’яса ЄС, був цього тижня включений до порядку денного Європейської сільськогосподарської ради завдяки тиску з боку Польщі та Ірландії, які скаржаться на захоплення великої частки ринку українськими птахівниками та тарифи, що уряд Великої Британії запровадить у випадку “жорсткого” Брекзиту. На прес-конференції, комісар ЄС з питань сільського господарства Філ Хоган запевнив чиновників про доступність відповідних ринкових заходів у разі будь-яких значних порушень рівноваги на ринку.
“У нас є великий досвід роботи з порушеннями, пов’язаними з розвитком ринку”, – заявив Хоган, який вважає, що тимчасовий тарифний план Великобританії не відповідає правилам СОТ.
Після Брекзиту м’ясна галузь Ірландії постраждає найбільше, оскільки експорт м’яса до великобританії охоплює 50% виробництва країни. Згідно з оцінкою, наданою Асоціацією ірландських фермерів, тиск на сектор складе 800 млн. євро.

Водночас, європейські компанії розглядають українських виробників птиці як серйозних конкурентів на ринку ЄС. Вони скаржаться на те, що Україна використовує угоду про вільну торгівлю (DCFTA) для експорту величезної кількості курки через більш широку безмитну категорію “інші частини курячих кісток”, а продукт, який продається на ринку, фактично є курячою грудкою.
Хоган оголосив, що ЄС готує поправки до угоди про вільну торгівлю з Україною з метою обмеження імпорту певних продуктів птиці.

Meat-Inform

Інфоіндустрія

Читайте нас у Telegram

Пов’язані теми:

Популярні новини

Підпишись на Infoindustry