В Австралії та Новій Зеландії схвалили вирощування першого в світі ГМ-банану

Особливо уважні любителі солоденького могли помітити, що бананові солодощі на смак не схожі на сучасний банан. Справа в тому, що для синтезу штучного ароматизатора за основу було взято сорт Gros Michel, який був сприйнятливим до фузаріозу (панамської хвороби).

Гро-Мішель став не останньою жертвою фузаріозу. Хоч сьогодні банани точно не знаходяться на межі зникнення, проте класична селекція не запропонувала нам дійсно стійкого сорту. Тому вчені звернулися до генної інженерії, щоб перенести дикий ген стійкості в геном культурного банану Кавендіш. “На виході” отримали гібрид QCAV-4, що отримав схвалення в Австралії та Новій Зеландії. Для створення цього гібриду знадобилося більше 20 років. Він володіє стійкістю до найбільш агресивної раси TR4.

Австралійські бананові плантації відносно захищені від фузаріозу завдяки кліматичним особливостям континенту, проте хвороба вже знищила деякі плантації на півночі країни.

Використані матеріали agtechnavigator.com.

Читайте нас у Telegram

Пов’язані теми:

Популярні Новини

Підпишись на Infoindustry