Виробничі системи, засновані на біологічній родючості ґрунтів, є більш вигідними

Біологічна родючість – це здатність ґрунтів забезпечувати необхідні елементи (переважно азот, фосфор і калій) для росту рослин завдяки дії живих організмів (тварин, комах, грибів, паразитів), які мають складні взаємозв’язки один з одним і живляться рослинними чи тваринними рештками. Усі ці організми сприяють деградації органічних речовин, що призводить до виділення поживних речовин, необхідних рослинам.

Біологічна родючість формується завдяки діяльності ґрунтових організмів, які покращують ріст рослин, повідомляє ІА “Інфоіндустрія” з посиланням на Green Clinic Lifescience. Вважається, що біологічний стан ґрунтів може забезпечити раннє попередження про деградацію земель, а тому дасть нам змогу застосовувати більш стійкі практики землеустрою.

Основні принципи біологічної родючості ґрунтів:

Ґрунтові організми найбільш різноманітні в поверхневих шарах ґрунту.

Ґрунтова органічна речовина необхідна для кругообігу поживних речовин та агрегації ґрунтів.

Максимальне біологічне різноманіття ґрунтів залежить від різноманітності органічних речовин та середовищ існування.

Бактерії, що фіксують азот, утворюють специфічні асоціації з бобовими рослинами за певних умов.

Азот виділяється при руйнуванні органічної речовини або в ґрунт, або в ґрунтову мікробну біомасу.

Арбускулярні мікоризні гриби можуть збільшити надходження фосфатів у рослини на ґрунтах, що не мають дефіциту фосфору.

Поліпшення ґрунту може змінити фізичне та хімічне середовище ґрунтових організмів.

Деякі практики сівозміни та обробітку ґрунту знижують придатність ґрунту для рослинних збудників.

Виробничі системи, засновані на біологічній родючості ґрунтів, можуть бути більш вигідними.

Біологічні процеси ґрунтів розвиваються повільно, і необхідний час буде відрізнятися для різних ґрунтів, навколишнього середовища та методів землеустрою.

Розкриття біологічної родючості ґрунту є важливим аспектом коригування технологій вирощування. Це допоможе покращити результати та уникнути втрат при вирощуванні сільськогосподарських культур.

 

ІА “Інфоіндустрія”

Читайте нас у Telegram

Популярні Новини

Підпишись на Infoindustry