23.05.2019
Вершкове масло ― продукт досить популярний як на внутрішньому ринку, так і за його межами. У 2018 році Україна зарекомендувала себе на світовій арені як провідний постачальник даного продукту, але ситуація в поточному році змінилась.Згідно з даними Державної служби статистики, загальний обсяг виробництва в березні 2019 року був на 22,3% нижчим за показник аналогічного місяця минулого року (6,9 тис. т проти 8,903 тис. т). Зменшення за перший квартал року становило 18%.
«Зниження вітчизняної пропозиції мало негативний вплив на експорт. За підсумками чотирьох місяців 2019 року зниження становило 39% (з 12,2 тис. т у 2018 році до 7,4 тис. т у 2019). Протягом квітня 2019 року ціна на європейське масло знижувалась, а вартість українського продукту трималась у межах ціни польського масла. Торгівля маслом на міжнародному ринку в квітні була стабільною. Показник експорту в квітні склав 1,6 тис. т, що на 51% менше, ніж у квітні 2018 року (3,1 тис. т)», ― стверджує Олександра Кищук, аналітикUFEB.
Основними ринками збуту в квітні були Азербайджан (258 тон), Нідерланди (220 тон), Туреччина (150 тон), Молдова (125 тон) і Грузія (117 тон). Основними експортними позиціями квітня було масло солодковершкове з вмістом жиру 72%, 73%, 82% і 85%.
«Україна залишається в першій п’ятірці топ-експортерів поточного року. Нова Зеландія демонструвала позитивну динаміку експорту (+28%), тоді як постачання інших гравців знижувались: ЄС (-22%), Білорусь (-4%) і США (-3,2%)», ― стверджує експерт Ради з питань експорту продовольства.
(http://www.ukrainian-food.org/uk)
Інфоіндустрія
Читайте нас у Telegram