Виявлено новий механізм стійкості пшениці до засолених ґрунтів

Науковці з Університету Західної Австралії (UWA) виявили два ферменти, які пояснюють чутливість рослин пшениці до солоних ґрунтів. В опублікованих дослідженнях Школи молекулярних наук UWA, Центру передового досвіду в області біології і енергії рослин (PEB) і Національного університету Малайзії описуються два особливо чутливі ферменти пшениці, які зазвичай і призводять до загибелі рослин на засолених ґрунтах.

Виявляється, завдяки природній системі захисту пшениця здатна самостійно обходити один з чутливих ферментів, тим самим, частково захищаючи рослину.

За словами Ніколаса Тейлора, доктора UWA PEB і провідного автора дослідження, більш стійкі сорти пшениці не тільки зменшать втрати врожайності, а й дозволять фермерам відновлювати землі, які наразі непридатні для вирощування культури.

«Раніше нам було відомо, що вплив солі викликає різку втрату врожаю пшениці, але ми не вивчали того, що відбувається на молекулярному рівні», — зауважив науковець.

Своєрідна обхідна система, ідентифікована дослідниками як «GABA shunt», дозволяє рослинам пшениці не використовувати один з ферментів під дією засолених ґрунтів.

«Якщо ми зможемо навчитися контролювати GABA shunt, терміни і інтенсивність дії, нам вдасться підвищити природну стійкість пшениці до засолення без впливу на врожайність. Завдяки точному розумінню, яким чином засолені ґрунти завдають шкоди рослинам пшениці, ми зможемо відбирати сорти з покращеною природною солестійкість і впроваджувати їх в програми селекції», — підсумував Ніколас Тейлор.

 

 

Інфоіндустрія

за матеріалами phys.org