Жимолость як нішева культура

Незважаючи на те, що жимолость відома українським садівникам вже досить тривалий час, більшість фермерів поки не виявляють особливого інтересу до вирощування цієї культури. Як результат ‒ жимолость так і залишилася серед нішевих ягідних культур. Повідомляє АПК-Информ.

Однак, на думку експертів, саме ця ягода є однією з найбільш перспективних для виробництва в невеликих господарствах. Про це заявив Олександр Ярещенко, заступник директора з наукової роботи Інституту садівництва НААНУ. «Жимолость потрапила в Україну понад 20 років тому, проте так і залишилася нішевою культурою. Однак, на мій погляд, жимолость ‒ одна з найбільш недооцінених українськими фермерами культур. Приміром, статистика виробництва цієї ягоди в Україні так і не ведеться, а за нашими даними, під цією ягодою в країні зайнято лише 80 га. Водночас польські садівники вважають цю культуру однією з найбільш потенційних і активно нарощують її виробництво».

При цьому Олександр Ярещенко підкреслює, що жимолость має безліч плюсів для виробництва в Україні. Перш за все, сезон її реалізації починається раніше, ніж у інших ягідних культур. Крім того, ця ягода містить багато біологічно активних речовин і просто відмінно підходить для тих людей, які дотримуються принципу здорового харчування.

При цьому ціни на жимолость на свіжому ринку досить високі, що також свідчить на користь економічної ефективності вирощування даної культури.

Інфоіндустрія