Чому гальмують українські медові експортери?

Інертність українських медових експортерів є проблемою №1 при продажах вітчизняного меду за кордон. Таку думку висловив економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак на своїй сторінці у соцмережі Facebook.

Пояснюючи деталі свого твердження фахівець зазначив передусім відсутність міжнародних комунікацій та просування продукції, інвестицій у маркетинг та імідж українського меду.

“Проблема №2 – ми живемо міфами, які не мають жодного значення для заробляння грошей на експорті меду. Якщо клієнт хоче рідкий мед, то не потрібно йому натужно пояснювати, що він дурак, і що кристалізований мед – це натурпродукт. Або, якщо хочеш це пояснити, підготуй бюджет в кілька десятків мільйонів доларів, та розкрути кристалізований мед”,- зазначив Андрій Ярмак, перераховуючи перепони на шляху налагодження сталого експорту українського меду.

Він також навів приклад того, що в країнах Близького Сходу імпортери навіть не хочуть чути про український мед.

“Основні причини:
а) “турки нам розказали, що українці купують поганий китайский мед, і потім продати його дорого як свій, натуральний;

б) український мед кристалізується – тут таке продати неможливо;

в) український мед має нетиповий смак для місцевого споживача, тому його продати неможливо;

г) український мед надто дорогий – дорожчий за інші;

д) українский мед має дуже низку якість

Мої відповіді по пунктах:

a) турки говорять неправду, бо імпорт меду з Китаю в Україну відсутній. Його ніколи й не було. Це раз. Також дуже легко пояснити, чому брешуть турки – бо вони самі постійно збільшують імпорт українського меду (в 2,5 рази за 5 років зросли закупки). Туреччина входить взагалі в шестірку основних імпортерів меду з України – зрозуміло, що вони самі його міксують та продають на Близький Схід, і дуже бояться, щоб місцеві імпортери не вийшли напряму на постачальників!

б) це правда, але у нас є виробники, які можуть постачати мед декристалізований та пастерізований. Тому це надумана проблема. Можна купити те, що тобі потрібно!

в) мені дали спробувати смаки меду, які ідеально підходять місцевим споживачам. Ну просто один в один наш гречаний мед. Тобто мед повинен бути трошки різким на смак. Тому вони його міксують та додають спеції. Але український мед є надзвичайно зручним для міксів, як говорять нам імпортери з ЄС. Lagnese – є одним з найпопулярніших брендів меду тут – це німецька компанія, яка одночасно є одним з найбільшим покупців українського меду. Отже, наш мед їм підходить, бо вони вже його їдять!

г) не пишаются цим, але навіть якщо перевірити світову торгову статистику, то український мед є найдешевшим в світі, на рівні з медом з Індії! І це, до речі, наш головний конкурент на ринку Близького Сходу. І ще одне – така низька ціна – це наслідок проблеми №1, про яку я говорив!

д) якість українського меду підтверджується географією експорту: лідери: Німеччина, Польща, США, Бельгія. Це найвибагливіші країни щодо якості меду, і вони купують 66% українського меду! А Близький Схід вже смакує наш мед через німецьких, турецьких та інших постачальників, не здогадуючись про це”,- вважає Андрій Ярмак.

UkraineFood.org

Інфоіндустрія