Витрати аграріїв Сумщини на посівну становитимуть 5,4 млрд гривень – на 18% більше минулого року

На темпи комплексу весняних польових робіт в області вплинули погодні умови, а на структуру посівних площ – ринкова кон’юнктура, повідомив редакцію журналу «Агроіндустрія» директор департаменту агропромислового розвитку Сумської ОДА Олександр Маслак.

Наголос на кукурудзу, ячмінь і гречку

Якщо торік весняна кампанія в цьому регіоні розпочалася в середині березня, то в цьому – одразу після Великодня, десь 12 квітня. Аграрії підживили озимину, яка розміщена на площі 183, 3 тис(торік – 207 тис га), серед культур цієї групи – озимі ріпак, ячмінь, але домінує озима пшениця – 175 тис га. Зменшення озимого клину відбулося через те, що аграрії почали віддавати перевагу більш рентабельним культурам. В цій конкуренції найбільше постраждала озима пшениця, в той же час дещо зросли площі під такими культурами, як озимі ячмінь та ріпак, ціни на які збільшилися порівняно з попереднім сезоном.  В доброму стані 35% озимини, в задовільному –55, у слабкому і зрідженому –10%.

 Аграрії Сумщини цього року відвели під посів ярих 903 тис га, із них зернова група – 437 тис га; ранні зернові, ячмінь, пшениця, овес і горох – 62,5 тис га. Буквально позавчора розпочато сівбу круп’яних культур: гречки та проса. До речі, Сумщина – є лідером з виробництва гречки в Україні, цю позицію збирається утримати, незважаючи на деяке зменшення площ під цією культурою: 2017-й – 20 тис га, 2018-й – 18, 3 тис га. Тисне ринок, ціна на гречку знизилася до 8 тисяч грн за тонну, тоді як у попередні роки становила –15-18 тис грн/т.

На 9% зростуть площі кукурудзи на зерно, прогноз становить 350 тисяч га проти торішніх 322 тис га. В структурі посівних площ ця культура займає 31%. Ячмінь «виріс» із 36,7 тис га до 41 тис га, просо з 0,7 тис га до однієї тисячі га. Керівник департаменту передбачає, що площі під просом можуть бути більшими, оскільки ціни на нього повзуть вгору і наразі доходять до 8 тис грн. Втримає свої позиції соняшник: 192 тис га, це в структурі посівних площ – майже 18%. Площі під соєю розширяться на 1% до 153 тис га.

Вперше цього року на Сумщині почали сіяти сочевицю, яка відноситься до нішевих бобових культур. Довго до неї придивлялися, вивчали технологію вирощування на семінарах і нарешті зважилися на посів. Посадовець вважає, що ця культура в цьому регіоні має хорошу перспективу.

Засіяли більше третини площ

Темпи робіт нижчі минулого року: засіяли всього 36% запланованих площ, тобто трохи більше третини. Тоді як торік цю у цю пору 55% площ вже були засіяні. З ранніми зерновими культурами впоралися на 92%, кукурудзою на зерно – на 25%, соняшником – на 61%, соєю – на 3%.

 Нинішня кампанія була досить складною у плані забезпечення ресурсами. Дефіцит власних коштів становив 12 % від потреби, який був забезпечений за рахунок банківських та товарних кредитів. Завдяки цьому більш як на 100% закрили всі матеріальні позиції. Придбали 65 тис т діючої речовини мінеральних добрив(104%), засобів захисту — 1,8 тис т(103%),  дизпалива — 17,9 тис т (105%), бензину — три тис т(114%). Загальна потреба витрат становить 5,4 млрд грн, що в розрахунку на один га становить  5,7 тис грн, порівнюючи з минулим роком цей показник зріс на 18%.

Олександр Маслак передбачає, що цьогорічний врожай буде не меншим від торішнього, коли було зібрано 3,7 млн тонн. З цим показником регіон посів шосте місце в Україні.

Прес-центр

Інформаційної компанії «Інфоіндустрія»