17.01.2020
За освітою Воробйов – кухар і раніше працював в ресторані. Кілька років тому захопився здоровим харчуванням і вирішив самостійно вирощувати в Україні популярний тоді в Європі мікрогрін – молоді 10-денні проростки соняшнику, редиски, зеленого горошку та інших овочів і трав, які додають у їжу. Про це пише liga.net.
Спочатку Воробйов вирощував зелень для себе у власній квартирі. Потім спробував продавати вирощений урожай. Спочатку бізнес не пішов. Суміщати роботу в ресторані і агробізнес – навіть в такому скромному масштабі – виявилося нереально.
Воробйов пішов на ризик: вирішив змінити профіль і запустити вертикальну ферму промислового масштабу. Для такого проекту потрібні були партнери. За словами Воробйова, гроші дали одеські бізнесмени, що займаються нерухомістю.
Перший досвід урбан-фермера з Одеси – оренда старої радянської теплиці, реконструкція якої обійшлася в $10 000. Підтримувати ідеальний стабільний мікроклімат у такому приміщенні виявилося нереально. Продовжувати вирощувати зелень на цьому місці не було сенсу, але сама ідея все ще здавалася правильною. Партнери почали шукати нову локацію.
Ферма Воробйова оселилася у великому орендованому приміщенні на цокольному поверсі житлового будинку на площі 350 м. кв. Перенесення бізнесу зажадало закупівлі додаткового обладнання – інвестиції зросли ще на $5000.
На новому майданчику посадили зелень горошку, гірчиці, капусти, соняшнику, люцерни, буряків – всього близько 20 сортів мікрогріна, а також їстівні квіти і бейбі-листя різних культур. Компанію назвали “Зелений шеф”.
На новому місці справи спочатку теж йшли не дуже добре – Воробйов списує це на низьку кваліфікацію найманих працівників. Тільки після того, як він сам досконально розібрався в технології вирощування і став навчати персонал під себе, бізнес пішов угору.
Зараз на підприємстві працює семеро співробітників. По периметру підвалу розставлені стелажі, на кожному – по 4-5 полиць із зеленню, які обігріваються фіто – і led-лампами.
Для пророщування насіння використовують проточну гідропоніку (вирощування рослин на поживних розчинах), лляні і синтетичні килимки, субстрати кокоса в боксах і агровату. Від посіву до збору врожаю проходить 2-3 тижні. Рослини зрізають, коли вони досягли у висоту 1-2 см на стадії 3-4 листків.
Щодня тут збирають близько 50 кілограмів урожаю. 100 грамів зелені Воробйов продає по $1-3 залежно від культури.
Завдяки минулому досвіду, Воробйов точно знав, кому буде продавати свою зелень. Його клієнтами стали ресторани – в курортному місті інтерес до мікрозелені з’явився миттєво. За його словами, “Зелений шеф” вже працює з 250 ресторанами і кафе, мережевим рітейлом і дрібними магазинами в містах-мільйонниках.
Бізнес приносить прибуток – з умовних 10 зароблених гривень одна йде на насіння і пророщування, ще сім – на зарплати робітникам і утримання приміщення.
Зараз підприємець запустив освітній курс по міському фермерству. Платформа допомагає популяризувати новий вид сільського господарства. Для запуску вертикальної ферми потрібно мінімум $500, якщо починати з невеликих обсягів в домашніх умовах, розповідає Воробйов. Для серйозного виробництва – щонайменше $4000.
За словами Воробйова, його учні відкрили вже більше сотні вертикальних ферм в Україні та інших пострадянських країнах.
Інфоіндустрія
Читайте нас у TelegramПов’язані теми: