Більшість сировини для виробництва пасти імпортується

З більш як п’яти десятків варіацій доступних в Україні селекцій твердих сортів пшениці, тільки вісім придатні для виробництва пасти. Про це на New Food Summit розповів СЕО «Терлич» Андрій Васьковець, публікує УкрАгроКонсалт.

Більшість сировини для виробництва пасти виробник імпортує.

«Не тому що ми непатріотична компанія, ми знаємо практично всіх виробників зерна, які можуть виготовити щось, що можна назвати «тверде». Але ми беремо це «тверде», їдемо по Україні, доїжджаємо до млина, питаємо «Друже, ти змелеш це зерно?». А він у відповідь: «Ти знаєш скільки мені треба перелаштувати процесів, щоб зробити не хлібопекарське борошно, а з твердих сортів пшениці», — каже Васьковець.

За його словами, українська галузь сира, нерозвинута і не навчилась комунікувати. Бізнесмен каже, що є асоціації, намагання спілкуватися, але глобальні дискусії всередині кластеру відсутні. Мовляв, немає ланцюжку комунікації між фермером, млином і ним, як виробником пасти.

Наступна причина, чому аграрій не йде у вирощування дуруму — довгі гроші.

«Коли ти приходиш до фермера, то дискусія закінчується, він не хоче в це пірнати. Не тому, що поганий чи він ліниться. Тверді сорти пшениці — це довгі гроші. Той же МХП може собі дозволити довгі гроші і інтелектуальний фейл: ми виростили, спробували, переробили, у нас не вийшло, давайте пробувати далі. 99% фермерів не можуть собі цього дозволити», — зауважив Васьковець.

 

Читайте нас у Telegram

Пов’язані теми:

Популярні новини

Підпишись на Infoindustry