Досвід та секрети вирощування батату в Україні

Чи може батат стати новим високорентабельним напрямом овочівництва в Україні? Тетяна Івченко, завідувачка лабораторії  Інституту овочівництва та баштанництва НААН, доктор с.-г.наук, розповідає про переваги вирощування батату, його цінність для здоров’я та високий експортний потенціал. У інтерв’ю EastFruit вона ділиться своїм досвідом роботи з цією культурою, яка все більше цікавить українських фермерів і має потенціал для диверсифікації виробництва, навіть на великих агропідприємствах.

Що спонукало вас почати вирощувати батат в умовах Слобожанщини?

Глобальні кліматичні зміни у світі і в Україні зокрема, призводять до зниження врожайності сільськогосподарських культур. Підвищені  температури впливають на процеси розвитку та фізіологічні процеси  рослин, що зрештою впливає на врожайність та якість сільськогосподарських культур. З цієї причини розширення асортименту овочевих культур завдяки інтродукції нових нетрадиційних видів овочевих культур є одним із ключових ресурсів для розв’язання нагальних проблем держави – забезпечення продовольчої, енергетичної, екологічної безпеки та охорони здоров`я. Це дає змогу не лише збалансувати харчування людини, а й підвищувати захисні механізми та довголіття людського організму. Вирощування таких овочевих культур як спаржа або холодок лікарський (Asparagus officinalis L.) і батат (Ipomoea batatas L. є перспективним напрямом диверсифікації виробництва як для малих товаровиробників, так і для агрохолдингів, оскільки дає змогу отримувати сільськогосподарську продукцію з високим умістом біологічно цінних компонентів для реалізації на високомаржинальних внутрішніх ринках і навіть експорту.

Які особливості клімату та ґрунтів ви враховували при вирощуванні батату в цьому регіоні?

В Харківській області в останні два десятиріччя спостерігається зростання суми активних температур вегетаційного періоду (вище 10º С). З цієї причини відбувається більш ранній перехід температури повітря через нуль на 7–15 днів. Восени перехід температури через нуль  також відбувається  пізніше на 13–18 днів. Теплозабезпечення вегетаційного періоду в середньому збільшилося на 70–100 ºС. Суми активних температур повітря збільшилися з 2400 до 2900 ºС, що забезпечує можливість щодо вирощування такої теплолюбної культури як батат.

Чи виникали у вас якісь труднощі на початкових етапах вирощування батату?

Вирощування батату, як будь якої культури має багато нюансів. Ми в Інституті овочівництва і баштанництва НААН останні роки досліджували такі важливі питання як закономірності формування урожайності батату за різних систем удобрення (мінеральна, органічна, з комплексом мікробних препаратів); досліджено вплив нестачі макро- та мікроелементів на ростові процеси рослин батату з формування бази даних візуальних ознак дефіциту різних елементів живлення; науково обґрунтовано технологію вирощування товарних насаджень батату за використання гребенів та мульчування ґрунту чорною поліетиленовою плівкою; визначено винос та споживання основних елементів живлення рослинами батату, коефіцієнти використання елементів живлення з мінеральних добрив та ґрунту; досліджено алопатичний вплив основних бур’янів овочевих агроценозів на ростові процеси рослин батату та  обґрунтовано принципи формування полікультурних агроценозів з бататом та встановлено оптимальні попередники для культури.

Як ви організовуєте збут готової продукції?

Ми активно використовуємо соціальні мережі, підтримуємо зв’язки з закладами ХоРеКа, а також співпрацюємо з локальними ринками та супермаркетами. У ресторанах наша продукція дуже запотребувана, і це сприяє популяризації батату серед споживачів.

Попит на батат зростає – його цінують і споживачі, і виробники. Батат вже став популярним у закладах громадського харчування, і тепер він доступний у меню багатьох ресторанів.

Які перспективи ви бачите для вирощування батата в Україні в цілому?

Завдяки такому високому вмісту біологічно  цінних  компонентів батат відноситься до делікатесних  овочів  і  на сьогодні  є надзвичайно корисною культурою для підтримання і відновлення здоров’я населення України, яке погіршується через війну. Крім того ця культури має один з найвищих експортних потенціалів у плодоовочевому бізнесі України для реалізації як у свіжому, так і переробленому вигляді.

 

Читайте нас у Telegram

Пов’язані теми:

Популярні новини

Підпишись на Infoindustry