Експерт «Органік стандарт» розказав, як отримати органічний мед

Мед з українських пасік, сертифікованих як органічне виробництво, користується великим попитом за кордоном. 300 т органічного меду було експортовано з України минулого року. В стадії проходження сертифікації з органічного виробництва знаходиться близько 80 вітчизняних пасік.

Про це розказав Олександр Гера, спеціаліст по сертифікації Органік Стандарт, на конференції «Сертифікація в галузях рослинництва, бджільництва та переробки», організованій БФ «Ласка» та проектом UHBDP, що відбулася 24 січня в Миколаєві.

Для організації органічної пасіки в радіусі 3 км від вуликів джерела нектару і пилку мають складатися головним чином з органічно вирощуваних культур і дикоросів, і культур, до яких застосовуються методи незначного впливу на довкілля, які не можуть вплинути на органічний статус продукції бджільництва. Таких культур довкола пасіки повинно бути більше 75 %.

Вулики органічної пасіки повинні бути вироблені з природних матеріалів, з розділеними секціями для меду та для розплоду. Дозволяється застосування лише природних продуктів, таких як прополіс, віск і рослинні олії. Дозволяється заміняти не органічними бджолиними матками і роєм 10% маток і рою на рік, за умови, що матки і робочі бджоли поміщаються у вулики з стільниками або вощиною, які мають органічне походження. Походження маток має бути засвідчено документально. Заборонено обрізання крил у бджолиних маток. Годівля дозволяється органічним медом, органічним цукровим сиропом або органічним цукром лише якщо виживання бджіл є під загрозою у зв’язку з кліматичними умовами, і лише в термін між останнім відкачуванням меду і за 15 днів до початку наступного періоду медозбору. Забороняється знищення трутнів.

ІА «Інфоіндустрія»