Консолідація виробників та переробників – підсумки конференції Last Summer Day 2021

30 серпня 2021 року пройшла перша конференція покликана консолідувати свинарство та м’ясну галузь у створенні можливостей для розвитку всього ланцюга – Останній літній день 2021/Last Summer Day 2021. Учасники обговорили взаємодію у подоланні викликів через подорожчання кормів, імпорту дешевої свинини в Україну, зниження купівельної спроможності населення; обговорили питання доступу українських виробників до інноваційної генетики свиней, інвестування, держпідтримки та новітніх технологій – всього того, що допомагає знижувати собівартість вирощування.

Олександр Скорик розповів про важливість консолідації всього ланцюга за прикладом інших країн з розвиненим свинарством та м’ясною галуззю, у тому числі країн ЄС з яких Україна імпортує свинину. “Зусилля представників всього ланцюга та уряду мають бути об’єднані задля збереження та розвитку виробництва в Україні. “Асоціація “М’ясної галузі” ініціювала зниження ПДВ на весь ланцюг. Ми тільки за те, щоб ставка ПДВ була однакова для всіх і її треба знижувати для всіх, щоб усе було чесно, а споживач отримав меншу ціну на м’ясо. Інакше уряду потрібно вдатися до введення регулювання цін на корми, через введення експортного мита. Українські виробники по іншому програють у глобальному ринку через високу ціну. Ми закликаємо свинарів не до розгортання суперечок, а до консолідованої роботи та партнерства” – зазначив голова Ради Асоціації, повідомляє ІА “Інфоіндустрія” з посиланням на MeatNews.

Микола Бабенко, виконавчий директор Асоціації “М’ясної галузі” розповів про перспективи для всього ланцюга у збільшенні виробництва свинини та можливості, що відкриває кооперація виробників і переробників. “Споживання свинини у світі росте. До 2030 року прогнозується збільшення споживання свинини на 25 млрд євро, це в 25 разів більше, ніж виробництво свинини в Україні за 2020 рік. Частину цього росту споживання свинини здатні і повинні забезпечити українські виробники. Це унікальна можливість з країни нетто-імпортера свинини стати експортером.  Національна економічна стратегія 2030, презентована Президентом та Кабінетом Міністрів України формалізувала ці плани: розвиток експорту, збільшення частки тваринництва у структурі АПК вдвічі до рівня країн ЄС, розвиток кооперації, збільшення частки продукції з доданою вартістю – продукції переробки та підвищення ефективності використання кормів” – розповів Микола Бабенко.

Владислав Качмар, керівник проекту Topigs Norsvin в Україні розповів про можливості, що відкриває українським свинарям генетика свиней, яка за обсягами продажу в світі в 2020 році визнана №1. “У 2020 році свиноматка TN70 зайняла перше місце з продажів у всьому світі. З 2021 року ця свинка вже постачається в Україну.  З 2022 року TN70 буде можливо придбати вирощену в Україні. Всі формальні питання з поставок вирішені, ми нарощуємо об’єми. А компенсація до 80% вартості генетики робить перехід на найінноваційнішу генетику свиней в світі – економічно вигідним вже з моменту її купівлі”.

“Компанія Topigs Norsvin бачить великі перспективи в Україні та рада долучитися до справжнього розвитку свинарства в Україні” – Чабба Гал, представник Topigs Norsvin.

Інфоіндустрія

Читайте нас у Telegram

Популярні Новини

Підпишись на Infoindustry