Наша мета: якість та кількість

А Ви використовуєте ті елементи, яких потребує Ваш виноград?

      Як підвищити якість та кількість урожаю винограду? Відповідь – складна і водночас очевидна – використовувати добрива. Цей агротехнічний прийом відіграє важливу роль в отриманні запланованого врожаю, особливо на винограді.

     Природнім є той факт, що ґрунт щороку збагачується поживними речовинами. Цьому сприяє інтенсивна діяльність мікрофлори та поступове розкладання мінералів, рослинних залишків і гумусу. Але не можна розраховувати на високі врожаї виноградної продукції, тільки за рахунок ґрунтових запасів. Чому саме так? Виноград, як багаторічна рослина, з року в рік витягує велику кількість поживних речовин з площі вирощування. Ґрунтові запаси з часом виснажуються, тому їх кількість має поповнюватися за рахунок внесення мінеральних та органічних добрив.

     Крім того, процеси росту, розвитку та плодоношення рослини стають неможливими при недостатній кількості і співвідношення, а також без поглинання і засвоєння поживних речовин (яких більше 70) протягом вегетації. За таких умов важко досягти підвищення кількості та якості виноградної продукції.

      В залежності від норми споживання та засвоєння, елементи живлення поділяються на такі групи:

Основні поживні речовини

Макроелементи

Мікроелементи

    вуглець,

  • кисень,
  • водень.
  • азот,
  • фосфор,
  • калій,
  • кальцій,
  • магній,
  • залізо,
  • сірка.
  • цинк,
  • бор,
  • марганець,
  • мідь,
  • молібден,
  • кобальт,
  • йод та ін.

          Розглянемо більш детально значення кожного елемента для винограду.

       Азот.

231

     Значення. Виноградний кущ потребує його перш за все для утворення білків та хлорофілу, необхідного для перетворення поглинутого вуглекислого газу повітря в крохмаль. Достатнє постачання рослин винограду азотом забезпечує хороший ріст пагонів, високу продуктивність кущів, збільшує кількість бруньок та накопичення цукрів. У житті виноградної рослини існують певні періоди потреби в азоті. Так, особливо велика потреба припадає в період росту листової поверхні. Із загальної кількості азоту, що витрачається, 75-80% йде на побудову листків і тільки 20-25% на пагони і ягоди. Біля 75% азоту, поглиненого виноградною рослиною за час річного циклу, відноситься до періоду від розпускання бруньок до цвітіння, 20% — від цвітіння до початку достигання і 5% від збору врожаю до кінця зими.

     Нестача. При дефіциті азоту кущі відстають у рості. При великій нестачі слабкі пагони можуть припинити ріст й почати відмирати; молоде листя швидко розгортається, набуває блідо-зеленого забарвлення, дрібнішає, а черешки набувають червонуватого відтінку; грона розвиваються слабко. У другій половині літа, при великому навантаженні листя починає відмирати і виглядає як обпалене хімікатами. Нестача азоту проявляється з початком росту пагонів і, особливо, при надлишку хлору в ґрунті.

     Фосфор.

352y345

     Значення. Фосфор, як і азот, є одним з необхідних елементів для росту і розвитку виноградного куща, хоча в рослині він міститься в значно меншій кількості. Цей елемент необхідний для синтезу вуглеводів, а також для утворення білкових речовин клітини. Дія фосфору в житті рослини багатогранна, адже, він підвищує кількість цукрів та таким чином підвищує стійкість рослин до несприятливих зовнішніх факторів, входить до складу органічних речовин (білків, вуглеводів, жирів), бере участь у ростових процесах рослин. Велике значення має достатнє фосфорне живлення кущів винограду для утворення суцвіть і розвитку ягід, яким цей елемент живлення необхідний для закладання суцвіть у зимуючих бруньках.

     Нестача. Дефіцит фосфору проявляється навесні, коли починають рости пагони. Його нестача сповільнює загальний розвиток рослини: різко послаблюється ріст пагонів і коренів. Листки утворюються дрібні з темно-зеленим забарвленням, їх край загинається вгору, а при сильній нестачі — скручується. На жилках листків можуть з’являтися фіолетові плями або смуги, а черешки подовжуються. Особливо чутливі до вмісту фосфору репродуктивні органи. Ковпачки суцвіть у період цвітіння винограду погано скидаються, квітки після цвітіння і зав’язь часто обсипаються, насіння в ягодах дрібне і м’яке. Рослини сильніше уражуються шкідниками та хворобами. Потреба у фосфорі зростає при нітратних джерелах азоту. При цьому нестача фосфору призводить до накопичення рослиною нітратів.

     Калій

123

      Значення. Максимальний вміст калію в листках, пагонах, бруньках припадає на період їх інтенсивного росту і розвитку. Елемент живлення відіграє велику роль у ферментативному обміні: сприяє утворенню крохмалю, підвищує концентрацію клітинного соку. Це в свою чергу сприяє економному витрачанню води, що особливо актуально в засушливі періоди. У великих кількостях калій витрачається на побудову листків, він прискорює дозрівання ягід та сприяє кращому визріванню пагонів.

     Калій сприяє гарному визріванню деревини, підсилює накопичення цукру в ягодах та підвищує зимостійкість рослин. Крім того, він покращує якість і ароматичність вина. У цілому, виноград споживає і накопичує калію більше плодових культур.

    Нестача. Дефіцит калію призводить до зниження зимостійкості рослин та визрівання пагонів. При гострій нестачі спостерігається слабкий ріст рослин, утворення коричневої облямівки по краю листків, яке послідовно переміщається з нижніх листків до верхніх.

       Залізо

veov

     Значення. Залізо — незамінний елемент живлення, який бере участь в утворенні хлорофілу та входить до компоненту цитохромної системи.

     Нестача. Незважаючи на те, що залізо в ґрунтах міститься у великих кількостях, у де-яких випадках проявляється його нестача. Причиною є підвищений вміст у ґрунті вапна та фосфору. Зовні дефіцит заліза проявляється в інтенсивному блідому забарвленні верхніх листків, у той час як жилки залишаються зеленими. Ріст пагонів сильно послаблюється, зменшується кількість листків, укорочується довжина міжвузля. Верхівки пагонів відмирають, поси-люючи ріст пасинків і вусиків. Значно знижується плодоношення.

     Сірка

     Значення. Сірка відноситься до необхідних елементів живлення рослин і входить до складу амінокислот, білків, ферментів, деяких вітамінів та бере участь в окисно-відновних реакціях.

       Нестача. При дефіциті сірки порушується білковий обмін. Рослини розвиваються повільно. Верхні 5-6 листків поступово набувають більш світлого забарвлення, а великі жилки залишаються зеленими. На листках утворюються темні скловидні плями, вони стають крихкими.

     Кальцій

     Значення. Виноград не відноситься до рослин, що споживають багато кальцію, він навіть страждає від надлишку легкорозчинного вапна в ґрунті. Встановлено, що надлишок активного кальцію в ґрунті слугує перепоною для поглинання калію і фосфору. Співвідношення калію і кальцію має велике практичне значення. Кальцій відіграє важливу роль у процесах обміну речовин, утворенні структур клітин, стимулює ряд ферментних систем. У період дозрівання врожаю кальцій зв’язує в ягодах винну кислоту, у результаті знижується кислотність соку та підвищується якість сусла і вина.

      Нестача. Дефіцит кальцію в поживному середовищі призводить до погіршення надходження в рослину калію. Коріння росте погано, а на пагонах відмирають верхівки. При нестачі кальцію, верхні листки пагону скручуються і опадають, набувають більш світлого забарвлення, іноді з’являються коричневі плями.

      Магній.

kenke

     Значення. Магній є невід’ємним компонентом хімічного складу хлорофілу та бере участь у ферментативному регулюванні процесів метаболізму, пов’язаних з фотосинтезом. Елемент сприяє підтриманню тургорного тиску в клітинах та служить носієм фосфатів. Таким чином, елемент впливає на поглинання поживних речовин рослинами винограду.

      Нестача. При нестачі магнію перш за все порушується процес фотосинтезу, знижується накопичення цукрів, послаблюється ріст пагонів, спостерігається атрофія гребенів. Зовні нестача магнію проявляється в утворенні більш світлого забарвлення листків, некрозних плям між головними жилками старих листків, мармуровості листків. Згодом, сильно уражені листки опадають, а зі слабким ураженням зберігають зовнішню облямівку.

      Бор

     Значення. Бор знаходиться у дефіциті в більшості виноградарських районів. Його основне значення у стимулюванні проростання пилку та запліднення, що особливо важливо при несприятливих умовах цвітіння. Велике значення елемент має у відтоках цукрів з листків. Він стимулює калюсо- і коренеутворення та плодоношення кущів.

      Нестача. Дефіцит бору може проявлятися у фазу цвітіння, так як у цей період спостерігається сильний ріст вегетативних органів. Великі втрати елементів живлення можуть спостерігатися через слабку здатність бору до пересування. У силу цього, відмічається деформація листової пластинки і утворення некротичних плям по краю. Ріст пагонів сповільнюється, міжвузля скорочуються, а вузли потовщуються. Верхівки пагонів засихають, що стимулює утворенню пасинків, які пізніше також гинуть.

     Цинк.

zzhepsh8shhd

    Значення. Цинк входить до складу важливих ферментів та безпосередньо впливає на утворення хлорофілу та перебіг фотосинтезу. Елемент підвищує стійкість до несприятливих навколишніх факторів (холод, жара, посуха) та збільшує розмір ягід.

      Нестача. Нестача цинку порушує баланс гормонів, сприяє розвитку коротковузля пагонів. Проявляється дрібними листками, хлорозними плямами та побілінням верхівок пагонів. Нестача цинку призводить до паралічу гребенів і їх поганому дерев’янінню.

       Мідь

     Значення. Мідь бере участь в азотному обміні, входить до складу ряду ферментів, які регулюють процеси фотосинтезу та дихання. Поживний елемент накопичується у точках росту пагонів і хлоропластах. Через регулярне використання мідьвмісних препаратів для захисту виноградників від хвороб, часто спостерігається надмірне збагачення ґрунту міддю, а це може призвести до токсичності та викликати затримку росту й хлороз.

      Молібден

     Значення. Молібден бере участь в окисно-відновних процесах, у синтезі вітамінів та хлорофілу. Елемент входить до складу ферменту, який забезпечує відновлення азоту з нітратної форми в амонійну. Молібден сприяє підвищенню врожайності і вмісту цукрів, покращує дозрівання пагонів, стимулює калюсо- і коренеутворення у черенків.

     Нестача. Дефіцит молібдену та марганцю дуже сході між собою, тому слід уважніше придивлятися до ознак. При нестачі молібдену, з початком дозрівання ягід, листя середньої частини пагона починають приймати форму човника, з’являються плями, що нагадують початкову стадію мілдью, які пізніше набувають вигляду опіків. Іноді уражені листки засихають, а молоді на верхівках пагонів забарвлюється у брудно-зелений колір. Трапляється, що листя набуває візерунчастого виду, а черешки стають червонувато-бурими. Як при нестачі азоту, хлорозні ділянки здуваються і листя скручується, ріст пагонів сповільнюється. Нестача молібдену призводить до порушення процесів обміну азоту, утворення хлорофілу та аскорбінової кислоти.

     Додатково слід зазначити, що досягнення високої кількості та якості винограду, необхідно забезпечити своєчасне проникнення та засвоєння рослинами необхідних елементів живлення. Правильне кількісне поєднання всіх поживних елементів забезпечить нормаль-ний ріст та плодоношення винограду.

      Доречно згадати всім добре відомий закон мінімуму: нестача хоч одного з елементів живлення в ґрунті зменшує ефективність інших та негативно відображається на рослинах. З цього випливає, що замінити один елемент іншим не можна, адже вони не рівнозначні. Відомо, що сірка відповідає за якість плодів, а азот – за масу. Особливість сірки полягає у тому, що вона затрудняє доступність азоту. Так, 1 кг діючої речовини сірки блокує 10 кг діючої речовини азоту.

      При плануванні внесення добрив (мінеральні, органічні, мікродобрива), необхідно чітко розуміти потребу рослини та діяти відповідно до неї. Необхідно брати до уваги агрохіміч-ний склад ґрунту та потребу рослини в елементах у процесі вегетації.

        Внесення мінеральних добрив проводиться у певний період року. Слід точно розуміти, які елементи відсутні та вчасно поповнювати нестачу. Слід враховувати, що елементам потрібен деякий час на розкладання. Об’єктивним способом дослідження ґрунту є агрохімічний аналіз, який дозволяє побачити до 5 елементів в активній формі.

     Внесення мікродобрив проводиться у важливі фази росту винограду. Об’єктивним способом визначення елементів є листова діагностика, яка визначає потреби в основних 14 елементів живлення

       Ефективне використання добрив при вирощуванні винограду гарантовано допоможе отримати гарний урожай.

Олена Попюк, завідувач агролабораторії ТОВ НВК «Ірлен»

Вікторія Бормотова, менеджер із зв’язків з громадкістю ТОВ НВК «Ірлен»