02.08.2021
Про це пише ІА “Інфоіндустрія” з посиланням на прес-службу Асоціації “М’ясної галузі”.
Згідно Закону, ПДВ 20% буде повернуто на операції з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України сільськогосподарської продукції, що класифікується за такими кодами УКТ ЗЕД:
Ставка ПДВ 14% залишиться на такі види продукції, що класифікується за такими кодами УКТ ЗЕД:
Цей Закон виправляє помилки, що були допущені Законом № 1115-ІХ, що почав діяти з 01 березня 2021 року. Адже через те, що знижена ставка ПДВ застосовувалась лише для частини ланцюга – переробні підприємства, що працюють легально та сумлінно сплачують податки, штучно опинились в дискримінаційних умовах, зазнавали збитків, а споживачі почали переплачувати за продукцію переробки. Наприклад, переплата на червоному м’ясі скадала в середньому 10 грн/кг. За даними Асоціації “М’ясної галузі”, населення переплатило за свинину 656 млн грн.
Нагадаємо, що 1 липня 2021 року Верховна Рада України конституційною більшістю прийняла Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України … ». Відповідний законопроект № 5425-Д підтримали усі депутатські фракції (309 «За» та 1 «Проти»).
Одними із позитивних наслідків реалізації положень даного Закону є:
Виконавчий директор Асоціації «М’ясної галузі» Микола Бабенко розповів, як повернення ставки вплине на ціни на живих свиней і на свинину для населення:
«Можливі два варіанти, обидва вигідні для свинарства. Перший – ціни на свинину для населення зменшаться на 6-10 грн/кг – різницю між 14% та 20% ПДВ на свиней. Позитив свинарям – збільшення споживання свинини населенням. Через високу ціну м’яса і низькі доходи населення, споживання свинини з року в рік зменшується, тому ціни на свиней падають», – говорить директор Асоціації.
«Другий – ціни на свиней виростуть на 3-5 грн/кг живої ваги, а ціни на свинину для населення залишаться як є.І в одному, і в другому випадку, як видно, збільшення ПДВ на сировину не має негативного впливу на свинарство, прибутки м’ясопереробників від цього теж не змінюються, а населення – споживачі свинини – в обох випадках у виграші», – запевняє Микола Бабенко.
Інфоіндустрія
Читайте нас у TelegramПов’язані теми: