Виробництво фруктово-ягідної продукції не збільшується, собівартість підштовхує ціни

За інформацією Державної служби статистики, виробництво плодово-ягідної продукції в Україні у 2023 році становило 1996 тис. т, не змінившись у порівнянні з попереднім роком. Про це повідомляє Українська Асоціація Аграрного Експорту.

В розрізі товарних груп спостерігалось незначне збільшення по зерняткових, деяке зниження щодо кісточкових, тоді як для ягід і горіхів змін фактично не відбулось. Основними тут звично стали зерняткові культури, зібрані в обсязі 1323 тис. т, серед яких виділялись яблука (1173 тис. т) і груші (145 тис. т). Урожай кісточкових склав 445 тис. т, в тому числі слив – 165 тис. т, вишень – 162 тис. т, черешень – 53 тис. т, абрикосів – 41 тис. т. Ягід було вироблено близько 121 тис. т, включаючи 53 тис. т суниць і полуниць, 34 тис. т малини й ожини, 23 тис. т смородини. Валовий збір горіхів дорівнював 107 тис. т.

Відзначається, що спеціалізовані підприємства 2023 року виробили близько 500 тис. т яблук (хоча, за даними офіційної статистики, вони зібрали у 2023 році 356 тис. т яблук). Крім того, цей обсяг став на 15-20 % нижчим, ніж у 2022 році, оскільки вплинули погодні негаразди у вигляді затяжних дощів та прохолодної погоди.

Минулого року площі молодих насаджень збільшились на 1175 га, зокрема 348 га зерняткових культур, 345 га горіхів, 316 га ягідників та 166 га кісточкових.

За час повномасштабної війни (2022-2023 роки) виробництво фруктів в Україні знизилось приблизно на 10 %, але це не було критичним для забезпечення внутрішнього продовольчого ринку.

У 2023 році фруктова група в Україні знову була серед продукції, де збільшення цін виявилось одним з найвідчутніших (+20%) але на це вплинуло збільшення собівартості виробництва і постачання.

Читайте нас у Telegram

Пов’язані теми:

Популярні новини

Підпишись на Infoindustry