Як приватизація спиртзаводів вплине на свинарство

В Україні скасовано монополію держави на виробництво спирту: закон №318-ІХ, який торік ініціював президент Володимир Зеленський, введено в дію 1 липня 2020 року. Про це того ж дня повідомила   пресслужба Державного підприємства «Укрспирт», — розповідає LandLord.

«Гарні новини!!! Ліцензію на виробництво спирту можуть отримати підприємства будь-якої форми власності», — заявив публічно на своїй фейсбук-сторінці Сергій Блескун, виконувач обов’язків директора «Укрспирту».

Він назвав цю подію важливим етапом демонополізації спиртової індустрії, державні заводи якої невдовзі виставлять на продаж. Зокрема, 12 таких підприємств уже передані до Мінекономіки, невдовзі вони перейдуть до Фонду держмайна України.

«Країні потрібні гроші від внутрішніх інвесторів, а представники різних секторів економіки України готові прямо зараз вкладати у галузь кошти», — вважає в.о. директора «Укрспирту».

«Це справді гарні новини і для м’ясної галузі, ще на крок наближення до появи в Україні свинокомплексів на відходах із найнижчою в світі собівартістю живих свиней —15 грн/кг», — написав у коментарі під дописом Сергія Блескуна виконавчий директор Асоціації «М’ясної галузі» та генеральний директор Центру підвищення ефективності в тваринництві Микола Бабенко.

Як уже повідомляла ІА «Інфоіндустрія» собівартість вирощування свиней можна зменшити не лише до 25 грн/кг на сухих кормах, а і до 15 грн/кг завдяки використанню в годівлі спиртової барди — побічного продукту виробництва біоетанолу чи спирту. Дешева спиртова барда є альтернативою використанню дорогих зернових у годівлі свиней. Можна сказати, що в такий спосіб отримується подвійна додана вартість від використання зернових. Завдяки цьому є змога відчутно (вдвічі) зменшити витрати на корми у структурі собівартості вирощування свиней, зберігши водночас продуктивність свиней на належному рівні.

За інформацією Центру підвищення ефективності в тваринництві, в минулому багато років поспіль спиртова барда в Україні продавалася спиртзаводами за безцінь — 25–50 грн за тонну або навіть утилізувалася. Відомі випадки, коли її виробники доплачували охочим забрати цю сировину. Так вони вирішували проблему утилізації відходів, аби уникнути проблем з екологічною інспекцією.

Практиці годівлі свиней відходами багато років, забута вона лише в Україні. Навіть деякі свинокомплекси раніше були побудовані поруч зі спиртзаводами. Такі виробники свинини були зразковими споживачами спиртової барди, а зараз можуть стати зразковими за собівартістю вирощування свиней, — йдеться в повідомленні Landlord.

Микола Бабенко, керівник Асоціації «М’ясної галузі» та Центру підвищення ефективності в тваринництві

За словами Миколи Бабенка, демонополізація спиртової галузі несе вигоди виробникам свинини, адже із розвитком галузі, зі збільшенням виробництва спирту та біоетанолу зростуть і обсяги спиртової барди. Її активно купуватимуть і використовуватимуть свинарі, що сприятиме досягненню ключової мети програми «Нове свинарство 2025» забезпеченню населення нашої країни доступним м’ясом, зменшенню собівартості товарних свиней в Україні до найнижчого у світі рівня — 15 грн/кг, розкриттю експортного потенціалу України.

Асоціація «М’ясної галузі» запрошує організації та підприємства до взаємодії в реалізації програми «Нове свинарство 2025».

 

ІА «Інфоіндустрія»