Якщо підприємство витрачає більше 15 куб м води, потрібен спецдозвіл

Однією з передумов виходу на нові ринки збуту та підвищення експортного потенціалу вітчизняної ягідної продукції є наявність ефективної системи управління виробництвом, що базується на принципах належної виробничої практики  та відповідає вимогам загальновизнаних міжнародних стандартів. Основні принципи Global G.A.P. передбачають: безпечність вирощеної продукції, здоров’я та безпечні умови праці, захист оточуючого середовища.

Про це розказав Ігор Чечітко, спеціаліст з сертифікації підприємств Global G.A.P.

Система допомагає впорядкувати усі питання від гігієни праці до зберігання ЗЗР, додає він. “Людей потрібно вчити постійно. Завдання менеджера – проводити навчання, тренінги з дотримань правил гігієни”, – зауважив він.

Сучасний споживач вимагає системи відстеження – хоче знати історію продукту. Хто збирав, хто пакував, коли, номер партії, контакти – та інформація, що повинна бути доступна споживачу.

Global G.A.P. дає рекомендації з водокористування. “Якщо підприємство витрачає більше 15 м куб води, потрібно оформити дозвіл на спецводокористування, навіть якщо ставок чи скважина знаходяться на території підприємства”, – додав спікер.

Щонайменше раз на рік потрібно проводити аналіз на вміст солей у воді. “Вода повинна відповідати мікробіологічним показникам. Також повинен проводитися облік витрат води, на підприємстві мусить бути журнал із обліку витрат води”, – пояснив Чечітко.

 

ІА “Інфоіндустрія”

Читайте нас у Telegram

Пов’язані теми:

Популярні Новини

Підпишись на Infoindustry