Бізнес на ефірно-олійних травах потрібно планувати з урахуванням логістики – скошену сировину на переробку потрібно доставити за дві години

Шавлія лікарська, шавлія мускатна та гісоп лікарський – перспективні культури для Півдня України з урахуванням змін клімату. Ці трави використовуються як у фармацевтиці, так і в харчовій промисловості. Шавлію, що є також чудовим медоносом і захищає сади від шкідників,  можна вирощувати за технологіями багаторічних культур, таких як люцерна. При вирощуванні ефірно-олійних трав особливо важливо прораховувати логістику, адже скошену траву потрібно доставити на переробний завод за 2 години після скошування.

Зона ризикового землеробства в Україні зміщується на 200-300 км на Північ. Південні регіони входять в зону пустелі. Суми ефективних температур збільшуються. Хурма, зізіфус, ківі – нові культури, які все частіше можна зустріти на полях Півдня України. Так,  в Одеській області є 16 гектарна плантація ківі. Про це розказав Михайло Федорчук, професор МНАУ, на конференції “Український трав’яний бізнес” в Миколаєві, проведеній благодійним фондом «Ласка», за підтримки проекту UHBDP.

Після анексії Криму в Україні зростає потреба в лікарських травах, зокрема популярними є шавлія лікарська, шавлія мускатна, гісоп.

Технологія вирощування шавлії подібна до люцерни. Однак, з урахуванням того, що у зв’язку зі зміною клімату опади на Півдні будуть переважно у вигляді ливнів, оранку краще замінити розпушенням грунту. «В метровому шарі землі дефіцит вологи складає 30-40%», – прокоментував Федорчук. Тому мілко насіннєві культури науковець радить сіяти під зиму. Це дозволить ранньою весною отримати гарні сходи.

При посіві шавлії грунт обов’язково треба прикатати – до посіву гладкими катками, після – шпоровими катками. З бур’янами краще боротися шляхом міжрядної обробки, тому експерт радить висівати шавлію з шириною міжряддя 70 см. Також слід обов’язково слід сіяти маякові культури, ними можуть бути ріпак чи редька.

Шавлія витримує морози до -30 градусів Цельсія. “Культура сходить в будь-якій ситуації, але дуже довго. 5-7 кг – класична норма висіву”. В перший рік вегетації отримується підкіс шавлії. Його краще робити у серпні. «Траву можна використовувати для листа, але не пізніше, ніж за місяць до завершення вегетації, на Півдні це орієнтовно 20 листопада», – радить науковець.

При плануванні бізнесу з вирощування ефірно-олійних трав, і шавлії  в тому числі, важливо ретельно прорахувати логістику. «30 км – оптимальна логістика при плануванні бізнесу з вирощування ефірно-олійних культур, – говорить експерт. – Оскільки після скошування траву потрібно доставити на завод протягом двох годин».

Крім використання шавлії у фармацевтиці, шавлію часто сіють довкола пасік, тому що ця трава  – прекрасний медонос. В садах вона покращує стан дерев, захищаючи багаторічні культури від шкідників.

Організатором конференції «Український трав’яний бізнес» виступав Фонд «ЛАСКА» за фінансової підтримки Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва.

ІА «Інфоіндустрія»

Читайте нас у Telegram

Популярні Новини

Підпишись на Infoindustry