Чому обвалився яблучний ринок в Україні

Яблучний сезон 2018/2019 років виробники та експерти називають провальним. Якщо у 2015 році середня відпускна ціна для торгових мереж становила – 10,3 грн/кг, а для переробних підприємств – 4 грн/кг, у 2016-му  відповідно – 7,3 грн/кг  і 3,1 грн/кг, у 2017-му  – 10,8 грн/кг і  5,5 грн/кг, то у  2018-му – 2,7 грн/кг, 1,2 грн/кг. Такі ціни садівники називають катастрофічними. Які ж чинники призвели до такого обвалу. Надто великий врожай в Україні? Чи перевиробництво у країнах ЄС і зокрема Польщі? Про це розмовляємо із комерційним директором ФГ «Ролів-Агро», що у Дрогобицькому районі Львівської області Андрієм Пастернаком.

–Однозначно можу сказати, що перевиробництво в середині країни тут ні причому, бо його не було, – почав розмову підприємець. – Згідно з даними нашої асоціації «Укрсадпром»,  у  2016 році врожай зерняткових становив 1 млн 705 тис тонн(784 тис т у промисловому секторі), у 2017-му, неврожайному – 1 млн 102(401 тис т), у 2018-й – 1 млн 521(667 тис т). Тобто рекордом і не пахне. Так, 2018-й був трохи кращим за попередній, але проблем, пов’язаних із погодними сюрпризами, вистачало. Наприклад, у нашому регіоні початок березня – кінець лютого були характерні плюсовими температурами, доходило до +2 вдень, а з 1 по 5 березня зайшов холодний фронт: вночі морози сягали –24-26, внаслідок цього в наших садах вимерзло 60-70% плодової бруньки, через це зібрали лише 30-40% від запланованого врожаю. Близько 2,5% дерев вимушені були просто вибракувати– перемерзли однорічні прирости, на штамбах утворилися характерні морозобоїни. Дуже багато колег телефонували і скаржилися на збитки, які були завдані градом. Причому аномальні погодні умови (град, шквальний вітер, тривалі опади, заморозки) спостерігаються все частіше й частіше. Гадаю, що говорити про дуже вдалі сезони в кліматичних умовах України останнім часом просто недоречно.

Може, внутрішні ціни обвалив рекордний Урожай в Європі, і зокрема Польщі?

–Так, у країнах ЄС і зокрема в Польщі урожай яблук і справді сягнув рекордних значень. Я бачив відео, на якому польський фермер ходив по саду і пояснював, що змушений був залишити на древах понад 450 тонн чудових яблук. І при цьому він добре розуміє, що незібраний врожай негативно впливає на зимостійкість дерев і на наступний урожай. Але навряд чи високий урожай в Європі суттєво вплинув на цінову ситуацію в Україні? Де ви бачите зараз в Україні польські яблука, який сенс їх везти до нас, якщо на ринку «Шувар» у жовтні-листопаді без проблем і у будь-якій кількості можна було придбати яблуко хорошої якості по 3,5 грн/кг? Причина обвалу, як на мене, криється в іншому. Це сталося внаслідок низьких цін, в першу чергу, на ринку технічного яблука. На роздрібному ринку, на мою думку, обвал цін був зумовлений високим врожаєм у приватних домогосподарствах, що зумовило невисокий попит і часткове зниження цін. Що стосується гуртового ринку, то тут, долучилася аналітика та дрібні виробники, особливо ті, котрі мають сади від 1 до 5 га. Сховищ вони не мають, переробники пропонують їм низькі ціни, а тому шукають канали збуту у Львові чи інших містах, де є ринки. Восени вони буквально завалюють «Шувар» своєю продукцією. 300-400 машин на добу, це дуже велика пропозиція, перед Новим роком на ринку «Шувар» оптовики скуповували яблука першого сорту калібру 8+ по 3,5 грн/кг, другого – 2,20-2,50 грн/кг і потім реалізовували по 6-6,50 грн\кг. У супермаркетах яблука коштують дорожче, бо постачальник має бути платником ПДВ, і супермаркет продає продукцію з ПДВ. У той же час будь-які операції, які проходять на ринках здійснюються через готівку. Тож підприємцю, який сплачує ПДВ та всі офіційні податки, конкурувати з дрібним фермером, який працює в тіні, дуже важко.  Я вважаю, що всі гравці ринку мають бути в рівних умовах, а тому держава мала б принаймні добитися їхньої реєстрації та введення у правове поле. Це було б вигідно і фермерам, оскільки могли б розраховувати на державну підтримку з бюджету.

Чи впливають на ринок прогнози експертів?

–Дуже впливають. Як на мене більшість експертних оцінок мають досить прямолінійний характер і не враховують безлічі факторів, а тому далекі від об’єктивності. Взагалі треба подумати про доцільність таких прогнозів. На кого вони розраховані? На виробників? Але ми краще від експертів знаємо ситуацію в садах, і якого врожаю треба очікувати, яких коливань і коли саме зазнають ціни. Може, на споживачів? Але їм ця інформація також ні до чого, бо вони не зможуть уплинути на ситуацію. Всі, починаючи з весни, почали кричати, що в нас буде суперурожай, бракуватиме зберігальних ємностей, ціна буде обвальною. Як на мене, ці прогнози були недостовірні, тож в кінці весни можемо зіткнутися з дефіцитом якісних яблук. Наприклад, в кінці 2017-го до мене телефонували клієнти, щоб якісь мінімальні партії законтрактувати на січень, лютий, березень. У  2018-му ніхто не телефонував, бо всі наслухалися прогнозів про те, що яблук навалом, от посередники тепер і розраховують на те, що нас дожмуть, що ми самі до них прийдемо і будемо просити, щоб забрали продукцію за будь-яку ціну. Одне слово, треба бути з прогнозами дуже обережними. Я не знаю, коли ми вичухаємося від минулорічного провалу. Є ризик, що можемо втратити власну галузь садівництва, адже в людей просто пропадає інтерес до цієї справи. Я знаю кількох своїх колег, які запланували часткове розкорчування яблуневих садів у цьому році, бо спрацювали на мінус, і це навіть ті господарства, які мають фруктосховища.  Дуже погано, що не всі легальні виробники входять до асоціації «Укрсадпром». Ми могли б точно спрогнозувати і урожай, і цінову ситуацію, і могли б спробувати впливати на сортову політику і стримувати галузь від перевиробництва.

Дехто з експертів радить переформатувати сади, увівши нові, більш перспективні сорти, які зацікавлять споживачів…

–Нові сорти, безперечно, вводити треба, особливо тим виробникам, які зорієнтовані на експорт. Але на внутрішній ринок вивести новий сорт надзвичайно важко. Споживач шукає на полицях яблуко, яке він добре знає, яке йому смакує, а тому до нового сорту буде довго ставитися з підозрою і недовірою. Що б там хто не говорив, а такі сорти як Голден Делішес, Джонаголд, Айдаред, Гала, Чемпіон, Ріхард ще нескоро вичерпають свій ресурс. Щоправда, оптовики і торгові мережі починають цікавитися такими сортами, як Пінова, Муцу, Ред делішез, Ред чіф, Ред джонапринц.

Які у вас стосунки з переробниками?

–Наша продукція зорієнтована в основному на ринок, проте низькосортні чи пошкоджені плоди відправляємо переробникам. Проте цього року вони приймали яблука за такою низькою ціною, що у нас виникла підозра про монопольну змову. Ціни стартували від 1,15 грн/кг, а на початку листопада ми здавали яблука по 1,38 грн/кг з ПДВ.  Асоціація «Укрсадпром» навіть зробила запит до Мінагрополітики та  Антимонопольного комітету розібратися з цією ситуацією. Ми вважаємо, що ціни, які запропонували переробники, також суттєво сприяли обвалу ринку.

Які побажання до механізму державної підтримки галузі?

– Сьогодні садівники опинилися знову ж таки в нерівних умовах. Комусь пощастило, а комусь – ні. Люди, які закладали насадження в 2009-2012 році, змогли одержати компенсації за саджанці, фруктосховища, сортувальні лінії. Ті ж, хто починав цей бізнес у період 2013-2016-го років, і ми в тому числі, не одержали нічого, бо ця програма не діяла. А тому нам, звісно, важче долати проблеми, які періодично виникають через ринкові коливання та несприятливу погоду. Уявіть собі, як нам треба працювати, щоб за період експлуатації саду на підщепі М-9, який триває 16-18 років, повернути всі вкладення. А тому ці програми повинні бути стабільними, прогнозованими, довготривалими і менш забюрократизованими. Окрім, цього було б добре, якби держава взяла участь у страхуванні ризиків садівників. Сподіваюсь що нинішній рік буде набагато вдалішим, ніж попередній.

Інфоіндустрія