14.01.2021
Складено рейтинг привабливості для експорту з України культур плодово-ягідної та овочевої груп.
Про це розповів економіст інвестиційного відділу FAO Андрій Ярмак під час онлайн-дискусії на тему «Плодоовочевий експорт до Китаю», повідомляє Mizez.
Цілком очікувано очолила рейтинг лохина, після якої розташувались волоські горіхи.
Далі в рейтингу йдуть:
заморожена суниця,
малина і черешня,
яблука,
свіжа ожина,
гарбуз і слива,
спаржа і цибуля та заморожені вишня й ожина,
кавуни.
Рейтинг складали на основі бальної оцінки наступних факторів: кліматичні переваги території України для вирощування культури, транспортабельність, рівень технології вирощування, частка в собівартості затрат на робочу силу, частка в собівартості транспортних витрат, досвід експорту з України, зростання світового імпорту, зростання експорту з України.
Найбільші кліматичні переваги Україна має в вирощуванні лохини, яблук і вишень. А от для вирощування черешень наш клімат не дуже підходить.
Найбільшого розвитку технологій вирощування Україна досягла по таких культурах, як горіхи, яблука та цибуля.
Найменший розвиток технологій серед вищеперерахованих культур спостерігається в сегментах гарбузів, спаржі й кавунів.
Дешева робоча сила найбільше надає конкурентну перевагу таким продуктам, як суниця, свіжа малина, черешня, ожина і спаржа. А висока частка транспортних витрат виступає перешкодою для експорту заморожених суниці й вишні а також яблук, сливи й цибулі, але найбільше — кавунів.
Найшвидше зростає світовий імпорт лохини. Також спостерігається швидке зростання імпорту таких продуктів, як свіжа малина, черешня та свіжа ожина.
Скромними темпами зростає світовий імпорт горіхів, яблук, замороженої малини і особливо ожини. Зростання світового імпорту суниці, замороженої вишні, спаржі, цибулі, кавунів, гарбузів і сливи демонструє середні темпи.
Інфоіндустрія
Читайте нас у TelegramПов’язані теми: