Реалізація шафрану важливіша за вміння його вирощувати

Шафран - найдорожча в світі спеція. Щоб отримати 1 кг шафрану треба зібрати близько 100 тис квіток, які оброблять вручну. Перевага шафрану в тому, що спеція зберігається дуже довго.

Віталій Шакало, засновник ФГ «Шафран Любимівський», вирощує шафран п’ять років. Плантація площею в 5 га знаходиться в Херсонській області. Під час вебінару «Успішні історії нішевих культур. Шафран» фермер розказав, що вдала реклама продуктів із шафрану важливіша за вміння його вирощувати: «Середня ціна 190 грн. за 1 г, 150 грн. за 1 г якщо закуповують досить велику партію спеції. п’ять доларів — найменша ціна, за якою ми реалізовували спецію. Проект (Український проект бізнес-розвитку плодоовочівництва (UHBDP), — ред) навчив нас продавати готову продукцію, і бажано не сировину, а продукцію з доданою вартістю».

Фермерське господарство «Шафран Любимівський» виробляє мед з шафраном. «Перетираємо до порошку, додаємо в мед, настоюємо декілька днів. Такий мед користується гарним попитом, замовляють і по 10 л відразу», — поділився Шакало.

Проте продати спецію не так то й легко. «Ресторани складають лише 5% наших клієнтів. Частіше шафран купують для оздоровлення. Тому ми намагаємося використовувати мінімум гербіцидів на плантації». НА ділянках із старими рослинами бур’яни «глушаться» за рахунок великої площі листя.

Продукцію ФГ «Шафран Любимівський» реалізує через соціальні мережі. Крім того, ФГ організовує багато заходів: під час цвітіння тюльпанів, лілії, шавлії, лаванди туристи приїздять на фотосесії і купують шафран у якості сувеніру. «Під час карантину гості не відвідували господарство. Ми зрізали квіти і дарували їх лікарям», — розказав Віталій Шакало.

 

ІА «Інфоіндустрія»