Собівартість живих свиней може бути на рівні 25–30 грн/кг

Враховуючи ринкові ціни на зернові та здатність забезпечити собівартість свиней на рівні 25–30 грн/кг (0,8-0,9 євро), виробники свинини можуть упевнено конкурувати за споживача, оперуючи рентабельністю понад 100% на рік. Такі розрахунки навела Асоціація «М’ясної галузі», повідомляє ІА “Інфоіндустрія” з посиланням на AgroOne.

«Ситуація, коли в середньому українець споживає 15 кг свинини на рік, а житель ЄС, Китаю, Білорусії – в рази більше, є несприятливою як для здоров’я нації, так і для продовольчої безпеки України. Як приклад, українські виробники курятини спромоглися знизити собівартість до одного з найменших показників у світі – 20 грн за 1 кг живої птиці, що на рівні з Бразилією – визнаним лідером у собівартості курки. Працюючи на тому самому ринку, та в тих самих умовах кризи, що і виробники свинини, постачальники курятини втримали ціни та відтягнули, таким чином, велику частку ринку споживання м’яса на себе», – зауважив Микола Бабенко, керівник АМГ.

Загальновідомо, що собівартість продукції м’ясопереробних підприємств прямо залежить від собівартості, досягнутої на тваринницьких комплексах. Водночас саме низька собівартість продукції є основою конкурентоздатності бізнесу.

Очевидно, що собівартість живих свиней, яка, за даними самої Асоціації «Свинарі України», знаходиться на рівні 37–41 грн/кг, є руйнівною для свинарства та дестабілізуючою для м’ясопереробної галузі й ринку в цілому. Переважно неефективне ведення бізнесу та перевитрати понад 8 млрд грн щороку на корми та ветпрепарати в українському свинарстві здорожують свинину, і цей продукт стає все менш доступним для споживача.

За даними АМГ, поголів’я у 5,7 млн голів свиней станом на 01.01.2020 року, що є найменшим показником за всі роки незалежності України. 500 підприємств щороку припиняє займатися свинарством. Разом із закриттям свинокомплексів тисячі людей втрачають роботу, села занепадають, молодь їде розвивати свинарство у країнах Євросоюзу. Зменшення поголів’я свиней і споживання свинини українцями відбувається на фоні цін на живих свиней в Україні, вищих за ціни на свиней в забійній вазі (70% від живої ваги) в світі. Так, згідно з даними Євростату, ціни на напівтуші свиней станом на 22.04.2020 року складали 0,69 євро/кг у США, 0,93 євро/кг у Бразилії, 0,95 євро/кг у Канаді, 1,83 євро/кг в ЄС.

Для вирішення ситуації Асоціація «М’ясної галузі» запропонувала Асоціації «Свинарі України» та незалежним свинокомплексам підписати Меморандум про партнерство та ціноутворення. Цей документ передбачає утримання цінових коливань при збуті живих свиней на переробні підприємства в межах 2 грн/кг на тиждень.

 

ІА “Інфоіндустрія”

Читайте нас у Telegram

Популярні Новини

Підпишись на Infoindustry