Суперфуд кіноа та агрохімічні мейнстрими у лютневому випуску журналу «Агроіндустрія»

 

Модними суперфудами  нашого століття є крупа, борошно та готові вироби з рослини з екзотичною назвою кіноа. А на латині – Chenopodium quinoa.

Історія і характеристика культури настільки вражають, що здаються неправдоподібними.

В історії про кіноа присутні інки, іспанці, індіанці, місіонери і ентузіасти – вчені, болівійські політики і Далай-лама, великі гроші і непомірні амбіції. У характеристиці і описі комбінуються невибагливість, стійкість, поживність, користь, зростаючий попит. Справжня хвалебна ода з даними наукового звіту. Невже перебільшують? Дізнавайтесь про технологію вирощування з нашої рубрики «Нішеві культури».

Виробництво, зберігання харчових продуктів на незареєстрованих потужностях тягне за собою накладення штрафу. Це стосується кожного, хто є оператором ринку харчових продуктів, тобто займається вирощуванням, зберіганням, транспортуванням – усім, що пов’язане з виготовленням продукції. Розміри штрафів досить значні: • для юридичних ociб – від 20 до 30 мінімальних заробітних плат (від 94 460 грн до 141 690 грн); • для фізичних ociб – підприємців – від 11 до 20 мінімальних заробітних плат (від 51 953 грн до 94 460 грн).  Що ж треба зробити оператору ринку харчових продуктів, щоб працювати у правовому полі та не потрапити в пастку Держпродспоживслужби? Про це спілкуємося з Олександром Брильовим, адвокатом, партнером юридичної компанії Legal Partner у рубриці «Ексклюзив».

Відомо, що хлорорганічні пестициди надзвичайно стійкі в кислому середовищі, але розкладаються при дії лужних агентів. Використання хімічних меліорантів на сільськогосподарських угіддях упродовж багатьох років у нормі в середньому 6 т/га (2 кг/т ґрунту) сприяє отриманню екологічно безпечної продукції. При вапнуванні також активізується розкладання залишкових кількостей хлорорганічних пестицидів, ймовірно, через збільшення біодоступності їх для мікроорганізмів. Анаеробна деградація призводить до утворення досить нестійкого метаболіту ДДД, здатного досить швидко перетворюватися на нетоксичні сполуки. Аеробна деградація веде до утворення надзвичайно стійкого метаболіту ДДЕ, період напіврозпаду якого деякі вчені визначають як 190 років. Все про кальцієві меліоранти – у рубриці «Технології».

Уявлення про стартове живлення культур зазнало істотних змін: сьогодні мається на увазі не тільки забезпечення рослин необхідними на початку росту елементами живлення, але і створення сприятливих умов для проходження процесів в ризосфері. Такий підхід отримав назву «ризосферний менеджмент». Що це і навіщо потрібно фермеру? Унікальна стаття спеціально для журналу «Агроіндустрія».

В недалекому минулому компанія  Grossdorf буквально вклинилася на ринок КАС, зайнявши вагому його частку і потіснивши українських і закордонних азотних гігантів. Компанія витримала перевірку часом і вже не один рік не тільки успішно працює з КАС, а й освоює нові сегменти ринку добрив (сульфат амонію, РКД). Grossdorf грає за своїми правилами, в числі яких – повага до покупця, чесна ціна, нові для ринку продукти. З нашим виданням розмовляв Андрій Халявка, генеральний директор компанії, вперше та ексклюзивно!

Редакція журналу “Агроіндустрія”

Читайте нас у Telegram

Популярні Новини

Підпишись на Infoindustry