Яра пшениця в умовах України може бути не менш вигідною, ніж озима

«Так звана некомерційність ярої пшениці – помилковий і досить шкідливий штамп у світогляді і мисленні наших аграріїв, – вважає завідувач лабораторії селекції ярої пшениці Миронівського інституту пшениці ім. В.Ремесла доктор сільськогосподарських наук Світлана Хоменко.

– Якщо середня урожайність ярої пшениці становить 38 ц/га, то озима переважає цей показник лише на 2-3 ц. Однак сучасні сорти, які нещодавно занесені в реєстр при достатньому забезпеченні поживними речовинами і дотриманні вимог технології вирощування, можуть давати і до 8 т/га. Ще одна один аргумент на користь ярої пшениці – її страховий потенціал. Адже щороку в Україні 18-25% посівів озимини гине через несприятливі погодні умови, через посуху восени, або безсніжні зими і сильні морози, чи вимокання або ще якісь негаразди. А тому я вважаю, що кожне господарство повинне мати в структурі посівних площ не менше 10-15% посівів ярої пшениці. Яровина – не лише своєрідний страховий поліс, але ще й чудовий поліпшувач якості зерна.

Оскільки вона дозріває на тиждень-два пізніше від озимої, це дає змогу краще розподілити техніку під час збирання. Ще один плюс  – менша кількість агротехнічних заходів. Під озиму пшеницю треба обробити площу з літа, посіяти, захистити восени і кілька разів навесні, а в ярої є такі сорти, які обмежуються лише однією обробкою ЗЗР, або й взагалі не потребують захисту. Зрештою, ви бачили, що наші посіви, які не були оброблені фунгіцидами, перебувають у чудовому стані, є навіть сорт, придатний для органічного землеробства, не уражується твердою сажкою, а тому його можна не протруювати…

Інфоіндустрія