Виробництво молока в Україні впало до критичної точки – нижче 10 млн т

У поточному році вирізали майже 30 тис. корів вітчизняних сільськогосподарських підприємств. Вперше за роки незалежності обсяги виробництва молока скоротяться до 9710 тис. т. В той же час внутрішня ціна в Україні на якісне молоко суттєво зросла.

За прогнозами науковців Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», виробництво молока на підприємствах зменшиться з 2755,5 тис. т до 2721 тис. т (-1,3%). У господарствах населення виробництво молока скоротиться з 7308,5 тис. т до 6988 тис. т (-4,4%).

За оцінками учених, поголів’я корів може зменшитися до 1840 тис. голів (-4,1%), у тому числі: на підприємствах – до 440 тис. голів (-5,9%), а у господарствах населення – до 1400 тис. голів (-3,6%).

Найбільш критичною є ситуація з поголів’ям корів у сільськогосподарських підприємствах. Адже 2018 року – вперше за часів незалежності України  – вони продемонстрували приріст на 1,2%. Натомість у поточному – вирізали майже 30 тис. корів, розказала к.е.н. Ольга Козак, провідний науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».

Відповідно до скорочення виробництва молока за 9 місяців відмічається зменшення обсягів його реалізації на переробні підприємства: сільськогосподарськими підприємствами – на 4%, господарствами населення – на 23%. Тобто, за 2019 рік переробні підприємства недоотримають порівняно з минулим роком до 10% молока, спрогнозувала Ольга Козак.

Дефіцит якісної сировини, в свою чергу, зумовлює підвищення ціни на неї. Так, темп зростання ціни на молоко в 2019 році був вищим, ніж торік. Ціна за січень-вересень поточного року зросла на 7,4% проти аналогічного періоду 2018 року.

Внутрішня ціна в Україні на якісне молоко вже давно відповідає – а в останні місяці навіть перевищує – світовій. Така тенденція буде зберігатися до кінця року.

Водночас витрати на матеріально-технічні ресурси, що споживаються в молочному виробництві, зросли за 9 місяців лише на 1,2%.

За таких умов, рентабельність виробництва молока у підприємствах у 2019 році очікується на рівні 18-20%.

ІА “Інфоіндустрія” за матеріалами Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки»

Читайте нас у Telegram

Популярні Новини

Підпишись на Infoindustry