Батат стає глобальним овочем

Глобальний ринок батату продовжує зростати, оскільки споживацький інтерес до продукту зростає в усьому світі. У Нідерландах пропозиція з Єгипту зменшується через те, що менші експортери переходять на інші продукти, що призводить до більш стабільного ринку. Іспанія та Португалія також стикаються з проблемами якості через посушливе літо. У Сполучених Штатах, з іншого боку, спостерігаються високі ціни на місцевому ринку, що призводить до обмеженого попиту на експорт. У Бельгії сезон батату у розквіті завдяки ідеальним погодним умовам, хоча на міжнародному рівні вона залишається меншим гравцем.

У Німеччині є стабільний попит на іспанський батат, особливо великого калібру. Домашнє вирощування набирає обертів. В Італії батат стає все більш популярним, його вирощують як на півночі, так і на півдні. Тим часом у Північній Америці спостерігається падіння пропозиції батату зі зменшенням площ, пов’язаних зі зростанням витрат на виробництво та посиленням конкуренції з боку таких країн, як Єгипет, що впливає на ціни та експортний попит.

Нідерланди: пропозиція батату з Єгипту скорочується, а США дорогі через хороший власний ринок
«Наразі ми бачимо, що пропозиція з Єгипту дещо скорочується, тому що менші експортери переходять на інші продукти. Це лишає в ринку справжніх виробників батату, а це означає, що ми отримаємо трохи стабільнішу ринкову ситуацію», – каже  нідерландський спеціаліст із батату. «Крім того, солодка картопля з Іспанії та Португалії залишається доступною, але ми бачимо, що її якість не надто хороша. Частково це пов’язано з посушливим літом, а це також означає, що в наявності є менше. Як результат, Єгипет може бути доступним за ціною. трохи довше в січні, лютому та березні. США вже в самому розпалі, однак на місцевому ринку висока ціна, що означає, що експортний ринок також пропонується з високою ціною. Оскільки наразі є достатньо доступних з інших країн, попит на США є поки що не настільки висока. Однак очікується, що навесні відбудеться перехід, коли США незабаром будуть доступні ексклюзивно, і тоді очікуються вищі ціни».

Бельгія: місцеве виробництво продовжує зростати
У Бельгії два тижні тому знову розпочався сезон солодкої картоплі. Ця досить екзотична культура вирощується все більше і більше на місцевому рівні, і тепер вона є звичайною рисою бельгійського вирощування. «Цей рік теж виглядає добре. На даний момент ситуація трохи стабілізується. Останніми роками площі залишаються еквівалентними, і цього року також можна повідомити про хороший урожай», — сказав бельгійський трейдер. «Бельгійське вологе літо з сухим, теплим індійським літом ідеально підходить для вирощування солодкої картоплі. Однак бельгійський продукт, очевидно, залишається невеликим гравцем на ринку. Він в основному визначається на міжнародному рівні продуктами зі Сполучених Штатів, Іспанії та Єгипту. все більше зосереджуються на виробництві через популярність, якою вона користується серед споживачів сьогодні. Це робить нас залежними від їхнього руху на ринку, але ми бачимо, що все більше клієнтів обирають саме бельгійський продукт, який також не поступається йому».

Німеччина: високий попит на L-калібр
Наразі існує стабільний попит на іспанську солодку картоплю, і єгипетський сезон також поступово починається. За словами імпортера, в останні місяці попит на великі калібри з Південної Африки, а також Португалії був особливо високим. «Після того, як ми перейшли на L-калібр, продажі зросли втричі, навіть якщо товари меншого розміру були в ідеальному стані. На даний момент ми торгуємо іспанськими товарами і поки що дотримуємося більшого калібру».

Незважаючи на те, що солодка картопля все ще займає нішу у вітчизняному вирощуванні, схоже, вона набуває все більшого значення серед німецьких виробників. Маркетинговий сезон для нового німецького врожаю вже на початку. «Попит високий і стабільний, особливо восени та взимку, хоча ми все ще змогли розмістити багато обсягів у маркетинговому сезоні 22/23, навіть у розпал літа», — описує виробник солодкої картоплі.

ВЕЛИКОБРИТАНІЯ: Імпорт залежатиме від ринкового попиту.
Імпорт Великобританією солодкої картоплі з Північної Кароліни для доповнення цілорічної пропозиції деяких імпортерів. Якість цього сезону звідти виглядає хорошою, але виробники кажуть, що на 20-30% менше було посаджено після поганого сезону минулого року, коли якість була нижчою, ніж очікувалося, це відобразилося на прибутках.

Зараз солодка картопля має бути готова до експорту, але через День подяки в листопаді та менші обсяги перші надходження очікуються не раніше початку грудня.

На європейському ринку ще є солодка картопля з Єгипту, тому імпорт буде залежати від ринкового попиту. Ринок Великобританії також імпортує з Гондурасу в зимові місяці.

Італія: солодка картопля завойовує інтерес
В Італії солодка картопля завойовує інтерес, і на півночі та на півдні країни є невеликі виробничі площі. На півночі є компанія, яка вирощує солодку картоплю у Венето. Збір врожаю починається в кінці вересня і триває до лютого, з акцентом на італійське виробництво, щоб дати споживачам альтернативу. У середині жовтня ціни на розсипчасту солодку картоплю становили близько 1,50-1,70 євро/кг. Ціни досить стабільні і не змінюються.

На півдні Італії продовжується проект консорціуму з виробництва батату в Калабрії. «Цього року ми вийшли на 80 гектарів. Розпочато збір врожаю, і з першим урожаєм виникли деякі проблеми з якістю шкірки. Кампанія триватиме до травня-червня, залежно від зменшення запасів. Споживання зростає, оскільки ми можемо дивіться із замовлень, які надходять. Наша мета — постачати італійські продукти цілий рік». За словами директора, батат міг би принести багато задоволення (все ще) невеликій італійській мережі.

Іспанія: «Я не думаю, що цього сезону хтось запасеться великою кількістю батату»
Відповідно до останнього звіту про стан врожаю від Хунти Андалусії, кампанія зі солодкої картоплі в регіоні північно-західного узбережжя Кадіса завершується , «з прибутковістю, подібною до інших кампаній, і середнім історичним значенням». Андалусія є автономним співтовариством з найбільшою площею посадки батату в Іспанії, близько 580 гектарів, згідно з дослідженням посівних площ і врожайності в Іспанії в 2022 році, згідно з яким загальна площа посівів по всій країні становить 1680 гектарів.

«Ця кампанія може повністю відрізнятися від того, що було відомо досі», — коментує виробник солодкої картоплі з Андалузії. «Кілька років тому з’явився шкідник, якого в народі називають бататним жуком, який минулого року завдав великої шкоди запасам. Тому я не думаю, що хтось буде запасати багато продукту цієї кампанії; і якщо це станеться, їм доведеться бути обережними, щоб контролювати поширеність цієї комахи».

Португалія: стабілізоване виробництво, зростання все ще потрібне для процесу після збору врожаю
Виробництво солодкої картоплі в Португалії останнім часом стабілізувалося. Частково це пов’язано з проблемами з водопостачанням на півдні. З огляду на це, щорічне виробництво солодкої картоплі завжди коливається, і цього року очікується, що обсяги будуть трохи нижчими, ніж минулого року. Якість солодкої картоплі, вирощеної в Португалії, значно зросла за останні дев’ять років, і цього року якість також буде на висоті.

Португалія все ще може багато вирощувати вдома та експортувати, незважаючи на стабілізацію обсягів виробництва. Однак на даний момент португальські компанії, схоже, мають низький інтерес і стимули до інвестування в процес зберігання та пакування. Це відсутня частина ланцюга в Португалії. Це вже було в 2017 році, і ситуація не дуже змінилася.

Цьогорічний сезон почався трохи раніше через більш теплу весну. Це змусило рослини розвиватися швидше, ніж зазвичай. Дивлячись на загальні обсяги для Європи, цього року кількість може бути трохи нижчою, але доступність Bellevue значно зросла.

Північна Америка: падіння пропозиції солодкої картоплі
Урожай солодкої картоплі в Північній Америці скоротиться в сезоні 2023-2024 років. У Північній Кароліні, штаті, на який припадає 60 відсотків національного врожаю, виробники другий рік спостерігають скорочення посівних площ – загалом за останні два роки площі скоротилися приблизно на 40 відсотків. Тим часом в інших штатах, які вирощують солодку картоплю, таких як Каліфорнія, Міссісіпі та Луїзіана, площі залишаються відносно рівними. Тим не менш, урожайність виглядає дещо вищою за середню, а якість солодкої картоплі в Північній Америці висока.

За словами виробників і вантажовідправників, скорочення площ здебільшого пов’язано з витратами на виробництво, які продовжують вирощувати для виробництва солодкої картоплі, хоча ціни не підтримуються.

Однак це також через тиск на експортний попит. Експортний ринок солодкої картоплі в США суттєво впав, оскільки конкуренція з боку таких країн, як Єгипет, який збільшив виробництво, продовжує зростати та чинить тиск на ціни на солодку картоплю в Північній Америці.

Ціни на солодку картоплю зараз зросли, і врожай також скоротився порівняно з п’ять-десятьма роками тому.

Франція: попит зростає.
Французька кампанія батату стартувала успішно, перші продукти з’явилися на ринку на початку жовтня. Іспанське походження присутнє з серпня від Cadix, з високими цінами на початку кампанії. Сьогодні на ринку є більша пропозиція, оскільки все ще присутнє іспанське походження, а також продукти з Аліканте та Мурсії на додаток до французького продукту. За словами одного оператора, на ринку також є єгипетська солодка картопля. Це збільшення пропозиції на ринку призвело до тенденції до зниження цін. З приходом холодної погоди попит тільки починає зростати.

Єгипет: ранній початок сезону
Єгипетський сезон батату розпочався раніше минулого місяця, більш ніж на місяць раніше, ніж зазвичай, з більшими обсягами, ніж минулого сезону, і меншими розмірами та цінами, що коливаються щодня. Ці нові параметри призвели до падіння цін на початку сезону, оскільки урожай був зібраний, коли температура у Великобританії та Нідерландах (основні ринки Єгипту) була ще високою, обсяги перевищували попит, а невеликі розміри продавалися за нижчими цінами. Виробник каже: «Ціни впали на 30% лише за кілька днів після початку кампанії, що змусило більшість виробників призупинити збір врожаю».

Сьогодні європейський попит нижчий, ніж у вересні, оскільки стає все важче постачати якісні поставки тих сортів, які бажані європейськими споживачами, наприклад Beauregard. Місцеві сорти зараз найбільш доступні, очікуючи другого врожаю сезону. «Тому ціни впали з $550 FOB за тонну у вересні до $450 FOB на даний момент», — каже експортер. Зіткнувшись із падінням європейського попиту, єгипетські експортери звернулися до Перської затоки та інших арабських ринків.

В Україні площі вирощування батату не обліковуються, але можна оцінити, що сам ринок теж формується і споживацький інтерес в супермаркетах дозволяє імпортерам сміливо завозити продукт. Навколо крупних міст площі вирощування батату вже складають десятки гектарів, а це означає, що із ниішевого продукту він перетворюється на популярний.

За матеріалами freshplaza.com

Читайте нас у Telegram

Пов’язані теми:

Підпишись на Infoindustry