Станом на початок січня 2024 року, всі овочі “борщового набору” в Україні, крім цибулі та моркви коштують на 20% дорожче, ніж у січні 2023 року. Про це розказала Тетяна Попович, керівник відділу маркетингу оптового ринку сільськогосподарської продукції «Шувар» м.Львів.
Рекордсменом по зростанню ціни за рік стала картопля, яка в порівнянні із початком 2023 року подорожчала в 3,5 рази – сьогодні середня гуртова ціна картоплі на оптового ринку сільськогосподарської продукції «Шувар» складає 14-15,5 грн за кг. Буряк та капуста коштують 10-11 грн за кг, що на 20% дорожче, ніж минулого року.
В той же час морква сьогодні коштує 10-11 грн за кг – на 48% дешевше, ніж в січні минулого року. Цибуля також в порівнянні із минулим роком подешевшала більш, ніж удвічі та коштує 11,5-12,5 грн за кг. Такі падіння є результатом надлишкових обсягів – перевиробництва моркви й цибулі. Стагнуючий попит вплинув на цінову ситуацію.
Щодо підвищення цін, то воно насамперед пов’язане із високими витратами на зберігання та транспортування, а також з підвищеними тарифами на електроенергію для виробників та вартістю пального. Якщо порівнювати ціни із попереднім тижнем, ситуація виглядає навіть більш ніж стабільно. Навіть по картоплі, яка б’є всі цінові рекорди, зростання ціни було в межах 1,5%, капуста та морква подешевшали на 5%, а буряк та цибуля залишились на тому ж ціновому рівні, що і в останній тиждень грудня.
“До кінця зими 2024 року на мою думку, критичного зростання цін не очікується. Залежно від виду овочів, цінове зростання може бути в межах 2- 7% . Однак слід зазначити, що будь-який прогноз має ступінь невизначеності, і актуальні ціни можуть відрізнятися в залежності від ряду змінних обставин. Важливо враховувати загальні економічні умови в країні, які можуть впливати на ціни на продукти”, – зазначила аналітик.