Перевиробництво та дощі сприяють тим, хто полюбляє малину

Негода знизила вартість української ягоди.

Сезон малини літніх сортів плодоношення перетнув свій екватор і через півтора-два тижні завершиться. Урожайність цього року була непогана, утім, через дощі є питання щодо якості продукції, пише SEEDS.

Проміжні підсумки ягідного сезону в Україні підбив  Тарас Баштанник, керівник Української плодоовочевої асоціації (УПОА).

«Проблема в тому, що малина, зібрана після дощу, придатна лише для переробки. А з переробкою виникли очікувані проблеми. Ціна на заморожену малину провалилася. Якщо минулого року кілограм замороженої малини коштував 100 грн, то нині — 20-25 грн, тобто спостерігаємо падіння ціни в 4-5 разів.

Ситуація цілком прогнозована, оскільки в період, коли малина була дорогою, були закладені значні за обсягом плантації цієї культури, у тому числі домогосподарствами.

Відтак по малині маємо відчутне перевиробництво, яке з великою часткою ймовірності спостерігатиметься і в наступному сезоні. Ціна на рівні 20-25 грн за кілограм малини не покриває навіть витрати на її вирощування. Іншими словами, малина в цьому сезоні для виробників збиткова», – пише Тарас Баштанник у колонці на Agrotimes.

Ринок свіжої літньої малини не такий великий, як ринок суниць, зауважив фахівець. Малини традиційно споживають менше, зокрема і через те, що в період її плодоношення достигають інші фрукти, тож споживачі мають більший вибір.

«На свіжому ринку гуртова ціна кілограма малини в цьому сезоні трималася на рівні 50-55 грн за кілограм. Це вдвічі більше, ніж ціна ягоди для переробки, однак з урахуванням додаткових витрат, логістики, тари тощо, така ціна дасть змогу виробникам вийти на рівень беззбитковості, але навряд чи дозволить заробити.

Найімовірніше, що збут ремонтантних сортів буде ще важчим: покупці в цей час мають ще ширший вибір сезонних фруктів та овочів і вже не такі голодні на свіжі вітаміни. Окрім того, площі під літніми сортами малини становлять лише 30% у загальній структурі, тоді як решта 70% зайняті ремонтантними сортами», – прогнозує Тарас Баштанник.

За його словами, ремонтантні сорти більше підходить для заморожування, однак навряд чи це допоможе фермерам домовитися за вищу ціну з переробниками.

Читайте нас у Telegram

Пов’язані теми:

Підпишись на Infoindustry