Шепетівський цукрокомбінат запроваджує метод сухого транспортування

Група компаній «A’SPIK GROUP» продовжує планомірну, системну роботу із впровадження сучасних інноваційних технологій на заводах корпорації. Про це повідомила компанія на своїй Фейсбук-сторінці.

Цьогоріч глибока реконструкція розпочнеться на Шепетівському цукровому комбінаті. Підприємство зі 170-річною історією відмовиться від класичного, але застарілого, способу гідротранспортування буряків на користь сучасного європейського досвіду — сухого транспортування.

У компанії пояснюють, що така подача має декілька суттєвих переваг. Насамперед, йдеться про відсутність втрат цукру через його дифузію у транспортерно-мийну воду.

«Занадто довгий тракт гідроподачі коренеплодів Шепетівського цукрового комбінату призводив до травмування буряків під час транспортування. Наслідком цього ставало вимивання водою суттєвої масової частки цукру з «солодких» коренів. Суха подача усуває цей недолік та дозволяє підвищити вихід кінцевого продукту. Нині, коли посіви цукрових буряків щороку зменшуються, така інновація, що підвищує ефективність переробки, є вкрай актуальною», — коментує головний інженер Шепетівського цукрового заводу Роман Ковальчук.

За його словами, шепетівські цукровики в процесі модернізації використають досвід своїх колег зі Старокостянтинова, які торік першими на теренах України запровадили ці сучасні європейські технології. Контракти на поставку нових транспортерів вже укладені, їх імпортують з Польщі та Румунії.

Варто зауважити, що глибока реконструкція також підвищить екологічну безпечність виробництва, адже зменшить забір води з місцевої річки Гуска, а відтак і викиди на поля фільтрації.

За проектом, пропускна здатність лінії складе 5-6 тис. т буряків на добу, а збудують її до початку нового сезону цукроваріння. Крім того, на комбінат очікують й інші масштабні зміни.

Інфоіндустрія