Складні 2019 та 2020 роки були прообразом майбутніх кліматичних умов в Україні

Глобальна зміна клімату - головний виклик для всього світу. До кінця 21 століття за самими жорсткими прогнозами температура може підвищитися на 6 градусів. Такі оцінки експертів керівниця відділу агрометеорології Гідрометцентру України Тетяна Адаменко під час форуму "Адаптація до кліматичних змін та особливості вирощування плодоовочевих культур за умови зміни клімату", повідомляє ІА "Інфоіндустрія".

97% експертів вважають, що потепління пов’язане зі збільшенням парникових газів у атмосфері. Але якою не була б причина, потепління відбувається, і це підтверджують спостереження. Щоб його зупинити до 30 року потрібно скоротити викиди парникових газів на 50%.

Адаменко додала, що 2019 та 2020 роки були прообразом майбутніх кліматичних умов в Україні. «За найбільш песимістичними прогнозами можуть вимерти половина рослин, колосальна загибель бджіл. Класичний приклад — абрикоси, які починають цвісти раніше, ніж з’являються запилювачі», — додала вона.

Урожайність культур знизиться на 20-25%.  В Україні відзначається стійке підвищення температур, особливо зимою та влітку. Найбільше підвищились максимальні температури.

В той же час ареал вирощування культур розшириться. Зменшення ризиків замерзання зимою, покращення якості продукції внаслідок підвищення цукру у плодах. Для плодоовочевих культур достатня кількість тепла на всій території України. На зрошенні можна буде отримувати декілька урожаїв.

Проте багаторічним насадженням буде важко, бо доведеться пристосовуватися до перепадів температур, які спостерігаються навіть взимку. Тривалі ростові процеси восени не сприятимуть гарній перезимівлі. Значну загрозу для них становлять град, сильні зливи, що відбуваються все частіше.

 

Інфоіндустрія