Українські вчені нагадали про силу грибів-екзотів у боротьбі з коронавірусом 

Науковці та функціонери медичної галузі наполегливо шукають засоби боротьби та профілактики короновірусу, який наробив переполоху у всьому світі. Доцент кафедри «Харчових технологій та готельно-ресторанної справи», кандидат сільськогосподарських наук Таврійського державного агротехнологічного університету імені Дмитра Моторного Ірина Бандура, пропонує звернути увагу на медичні властивості грибів-екзотів, зокрема на гливу і шиїтаке. Протягом останніх років вона побувала на кількох авторитетних міжнародних конференціях, де вчені з багатьох країн світу ділилися своїми спостереженнями щодо лікувальної дії вищих грибів -базидіоміцетів. Вчені стверджують, що ці гриби є джерелом функціональних біоактивних речовин, таких як полісахариди (ß-глюкани), які можуть виконувати понад 200 лікувальних функцій, зокрема антибактеріальні, антипаразитичні, виведення токсичних речовин із організму, зниження рівня ліпопротеїдів низької щільності («тяжкого» холестерину) та рівня цукру у кровіі багато інших. Вміст ендополісахаридіву гливі становить від 5 до 12% тобто 5-12 г на 100 г сухої речовини, і це дуже високий показник у порівнянні з іншими грибами.

«Сучасні наукові і медичні підходи виявили істотну ефективність екстрактів із базідіоміцетних грибів при лікуванні бактеріальних і вірусних інфекцій, ВІЛ, діабету, гіперхолестеролемії і серцево-судинних захворювань. Так, показано, що полісахаропептіди (ПСП) Coriolus versicolor індукують у експериментальних тварин продукцію гамма-інтерферону, інтерлейкіну-2, проліферацію Т-клітин і запобігають зниженню імунного статусу організму», », — пише С.В. Захаров( ТОВ «Інбіофарм»).

«З літератури відомо, що фармацевтичні препарати, одержувані з макроміцетів, прискорюють виведення з організму радіонуклідів, важких металів, холестерину і різних токсичних речовин, мають антиканцерогенну, антибактеріальну, антивірусну програму й анти-СНІД-овуактивність», — доводить вірменський науковець Інеса  Авагян.

«Гриби містять величезне, але в основному невикористане джерело потужних нових фармацевтичних продуктів. І що найважливіше для сучасної медицини, вони містять необмежене джерело полісахаридів із протипухлинними та імуностимулюючими властивостями», — такого висновку дійшов науковецьМіжнародного центрубіорізноманіття та біотехнології спорових рослин та грибів (BiodiversityandBiotechnologyCenterofCryptogamicPlantsandFungi, BCCPF) в Інституті еволюції при Університеті м. Хайфа)Соломон Вассер.

Найдоступніші для українського споживача гриби глива та шиїтаке. Як їх готувати?

«Що найприємніше, — пояснює Ірина Іванівна Бандура, — полісахариди грибів термостабільні, вони не руйнуються навіть при кипінні, звісно, якщо кипіння буде тривалим, то частина з них буде зруйнована, якщо короткочасне, то майже всі збережуться. Ми, наприклад, в себе в лабораторії екстрагуємо глюкани за температури 95 °С  впродовж доби. Мої американські колеги радять готувати «mushroomtea” – грибний відвар з 300 г сирих грибів (можна їх подрібнити для кращої екстракції) на літр холодної води. Довести до кипіння на маленькому вогні протягом 20-30 хвилин.

Далі його можна використовувати як напій, але він не зовсім приємний на смак, тому краще з такого бульйону готувати супи або використовувати для соусів. Такі корисні відвари можна вживати навіть дітям та людям з подразненим шлунком, але попередньо видалити відварені гриби. А з грибів можна зробити паштети, начинку для пиріжків тощо. Таким же чином можна готувати і шіїтаке. Але краще вони вони смакують підсмаженими. Подрібніть плодові тіла шіїтаке шматочками 5-6 мм товщиною, підсмажте 2-3 хвилини у невеликій кількості олії чи додайте збите яйце або сметану. За 5 хвилин буде готовий корисний сніданок! Насолоджуйтесь та не хворійте!»

Інфоіндустрія