В Швейцарії вперше випробують ячмінь, геном якого був редагований за допомогою технології CRISPR/Cas9

CRISPR/Cas9 дозволяє впливати на власний геном організму, не додаючи до нього чужорідної ДНК. Це дозволяє стрімко пришвидшити селекційний процес, але на виході отримати не класичний ГМО.

У 2024 році почнеться випробування ячменю, отриманого за допомогою CRISPR/Cas9. Дослід буде закладено в захищеному місці в Цюріх-Рекенгольц (Zurich-Reckenholz) протягом трьох сезонів. В даному ячмені було “вимкнено” ген CKX2, що має підвищити врожайність “відредагованих” рослин. Дослідники з Freie Universität Berlin помітили, що вилучення цього гену призводить до формування більшої кількості зерен в колосі.

Під час досліду вчені мають знайти відповіді на кілька питань. Ген CKX2 має дві копії, та чи потрібно вимикати їх обидві? Чи буде підвищуватись врожайність та як зміняться інші характеристики сорту? Для досліду було обрано старий добре вивчений сорт «Golden Promise», що легко піддається редагуванню.

Дослідження стверджують, що вилучення з роботи гену CKX2 також може підвищити врожайність рису та ріпаку.

Повідомляє AgroPages

Читайте нас у Telegram

Популярні новини

Підпишись на Infoindustry