Формули землеробства у грудневому випуску журналу «Агроіндустрія»

Формули землеробства в умовах посушливого Степу відомі: ноу-тіл, міні-тіл плюс зрошення. Однак у цій комбінації є низка нюансів. Аграрій має враховувати особливості землі, на якій господарює. Дуже різнобарвними щодо грунтів є південні регіони, особливо Херсонщина. Тут аграріям і чорноземи, і пустеля. Та досвід передових господарств доводить, що заробляти на проблемних грунтах можливо. Як? Фермери, що впорались свідчать: з ноу-тіл треба більше працювати головою, ніж лопатою. Дивовижний досвід південних фермерів вивчайте разом з журналом «Агроіндустрія»

Одним з найрозповсюдженіших в світі фосфорних добрив, яке винайшли досить давно, але воно так і не отримало високу популярність  і гідну увагу аграріїв в Україні, є діамонійфосфат. І справа тут не в якостях самого добрива, а в тому, що чільне місце в ніші агрохімікатів зайняли інші, більш звичні і більш широковідомі добрива, назви яких у всіх були і є на слуху —  аміачна селітра, суперфосфат, амофос, та інші. Все більшу увагу звертають на комплексні NPK-добрива, що пов’язано з особливостями культури, ефективністю і економічною доцільністю застосування. Але, в останні роки позиції діамонійфосфату зміцнюються і, цілком можливо, він потіснить своїх конкурентів. Знайомтесь із нішевим добривом у грудневому випуску «Агроіндустрії».

Ідеєю потрібно горіти. Коли в листопаді 2017 –го Віталій Ільченко, засновник компанії «UKRAVIT», вітчизняного виробника ЗЗР і мікродобрив, оголосив про амбітні плани створити потужний науковий центр, і стрічки новин вибухнули заголовками на кшталт «В Україні буде своя Силіконова долина», це здавалося фантастикою. Та минуло трохи більше року – і ось нам випала нагода відвідати науково-дослідний інститут «Інститут здоров’я рослин», розташований на околиці Черкас. Сучасний корпус з лаконічним дизайном, зручні лабораторії зі скляними дверима одразу руйнують стереотип про колишні безликі вітчизняні наукові установи. Це – інноваційний центр, де створюються та випробовуються нові препарати.

Коли ж спускаєшся у серце Інституту – цокольні приміщення, де вирощуються рослини без ґрунту, методом аеропоніки, важко стримати своє захоплення. Здається нереальним, що червонобокі помідори, соковиті салати, перець, ароматна суниця ростуть «з нічого». Та на власні очі можна переконатися – рослини справжні; більше того, плоди можна скуштувати, і їх смак не поступається зовнішності.

Науковці «Інституту здоров’я рослин» поділилися з читачами «Агроіндустрії» секретами вирощування рослин на живильних розчинах, своїми здобутками за перший рік роботи та планами на майбутнє.

Новий рік скоро, а отже час поновити передплату на журнал «Агроіндустрія»!